FoodPedia.plPrzepisyZupa ziemniaczana jak u babci. Już więcej nie zrobisz jej inaczej

Zupa ziemniaczana jak u babci. Już więcej nie zrobisz jej inaczej

zupa ziemniaczana
fot. screen Youtube / @svetlana_gerasimova

Jedną z najłatwiejszych i najsmaczniejszych zup jest kartoflanka. Na długo zaspokaja apetyt, a wszystko dzięki mięsnej wkładce i sycącym ziemniakom. Na obiad sprawdzi się zawsze. Poznaj przepis na zupę ziemniaczaną jak u babci.

Czasami mamy chęć na zjedzenie czegoś łatwego i szybkiego do zrobienia, co poskromi nasz apetyt do wieczora. W te ramy doskonale wpisuje się zupa ziemniaczana, która jest jednocześnie bardzo smaczna i tania. Prawie każdy zgodzi się z tym, że najpyszniejszą kartoflankę robiła mama lub babcia. Z tego przepisu właśnie taką zupę ugotujesz dla swojej rodziny.

Przepis na babciną zupę ziemniaczaną

Składniki:
ziemniaki – 800 g
kiełbasa – 200 g
marchew – 300 g
pietruszka – 150 g
olej rzepakowy – 6 łyżek
cebula – 150 g
majeranek – 1 łyżka
pieprz czarny mielony – 0,5 łyżeczki
kurkuma – 0,5 łyżeczki
sól – 1 łyżeczka
liście laurowe – 1 sztuka
szczypiorek – 1 garść
natka pietruszki – 1 garść
śmietanka 30% – 3 łyżki
mąka pszenna – 1 łyżka
woda – 4 szklanki
masło – 3 łyżki

Wykonanie:
Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy przez ok. 10 minut na średniej mocy ognia.

Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy warzywa do garnka z cebulą, zalewamy wodą, doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą i liściem laurowym, gotujemy przez 20 minut pod przykryciem.

Kiełbasę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki i szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy.

Do bulionu dajemy masło, wędlinę i zieleninę, mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut.

W naczyniu łączymy kremówkę z mąką i kurkumą, a potem mieszankę przelewamy do garnka i mieszamy. Po ponownym zagotowaniu wyłączamy ogień.

Kartoflankę doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podajemy jeszcze ciepłą.

Polecamy również przepis na forszmak lubelski.

Reklama
Zobacz również
Reklama