FoodPedia.plPrzepisyWlej do racuchów 500 ml. Bosko wyrosną na patelni

Wlej do racuchów 500 ml. Bosko wyrosną na patelni

smażone racuchy
fot. screen Youtube / PRATİK YEMEK TARİFLERİ

Każdy, kto choć raz wypróbuje ten przepis na racuchy, nie będzie chciał słyszeć o innych. Ich puszysta struktura zachwyci każdego, tak samo, jak smak. Ten efekt nie byłby możliwy, gdybyśmy pominęli 1 składnik. To on sprawia, że placuszki rosną na patelni jak poduszeczki. Usmaż je dla domowników, a będą wniebowzięci. Robi się je w kilka chwil i równie szybko znikają ze stołu.

Racuchy puszyste jak chmurka

Pomyśleć, że jeden skromny składnik może tak wiele zdziałać. Bez niego racuchy nie byłyby tak puchate i właśnie on czyni je tak niezwykłymi. Przepis jest prościutki i wszystkim podpasuje. Najlepiej sam się przekonaj i wypróbuj go w swojej kuchni. Twoi lokatorzy będą przeszczęśliwi.

Ten składnik to gwarancja sukcesu

Kluczowy składnik tych racuchów to maślanka. Dodając ją do masy, wiele zyskasz. Placki urosną 3x większe i osiągną imponujący, lekko kwaskowy smak. Gdybyś pominął ten dodatek, racuchy miałyby bardziej zbitą konsystencję. Maślanka daje ci gwarancję puszystości. Zerknij na szczegółową listę niezbędnych produktów i dokładny przepis.

Przepis na puszyste racuchy z maślanką

Składniki:
600 g mąki pszennej
500 ml maślanki
1 jajko
30 g cukru
szczypta soli
10 g sody oczyszczonej
cukier puder do deklaracji
olej do smażenia

Opis przygotowania:
W naczyniu łączymy maślankę z jajkiem. Dodajemy cukier i troszkę soli, znów mieszamy, etapami wsypując mąkę. Całość mieszamy na spójną masę bez grudek, odkładamy na kwadrans.

Rozgrzewamy porcję tłuszczu na patelni i przy pomocy łyżki wykładamy porcje ciasta, tworząc zgrabne placki. Smażymy je z każdej strony, aż staną się lekko brązowe.
Później racuchy osuszamy, ozdabiamy cukrem pudrem i podajemy.

Reklama
Zobacz również
Reklama