Spróbuj domowych lodów, a już nigdy nie zajrzysz do lady chłodniczej w sklepie spożywczym. Zazwyczaj takie wyroby na patyku czy w sporych pudełkach mają obszerny skład i są tam podejrzane dodatki. A przecież lody to taki prosty smakołyk. Można przygotować je z zaledwie 3 składników, które są jednocześnie tanie i ogólnodostępne. Przetestuj ten przepis na swojskie lody bez specjalnej maszynki. Zakochasz się w ich kremowej konsystencji i słodkim kakaowym smaku.
Ostatnio wiosna nas rozpieszcza wysokimi temperaturami, więc to dobra okazja, by ochłodzić się domowymi lodami. Receptura na ten klasyk jest prosta i sprawdzona, a deser powstaje w mgnieniu oka. W ciepłe dni nic nie sprawdzi się lepiej niż lody. Większość osób preferuje smak czekoladowy/kakaowy i właśnie taki wybraliśmy. Trzeba zaopatrzyć się w wysokoprocentową śmietankę, mleko skondensowane i kakao. Nic więcej nie będzie potrzebne, no może oprócz sprzętu do miksowania i pojemniczka do przechowywania lodów.
Przepis na domowe lody kakaowe
Składniki:
250 ml skondensowanego mleka
25 g kakao
500 ml śmietany 36%
Opis przygotowania:
W sporym naczyniu ubijamy mikserem zimną śmietanę na sztywno. Dodajemy do niej kakao przesiane przez sitko, mieszamy do połączenia. Przekładamy schłodzone mleko zagęszczone i wszystko miksujemy.
Gęstą i spójną mieszankę umieszczamy w plastikowym pudełeczku i dokładnie go zamykamy, a potem wysuwamy do zamrażarki na około 6 godzin. Później wyciągamy pojemnik i nakładamy porcje lodów np. do szklanych pucharków. Smacznego.