Masz w domu ziemniaki i ananasa? Wyczarujesz z nich coś naprawdę niesamowitego. Godziny spędzone w kuchni w ogóle nie wchodzą w grę. Sałatka zajmie ci zaledwie kilka minut. Wystarczy połączyć ze sobą składniki i tyle. Mistrzowska kompozycja gotowa. Może być samodzielną przekąską, jak i dodatkiem do obiadu. Pyszny smak, konsystencja i egzotyczna słodycz podbiją kubki smakowe całej rodziny.
Czego nie może zabraknąć podczas letnich spotkań ze znajomymi? Oczywiście sałatek. Przepis na jedną z nich zaraz poznasz. To jedyna w swoim rodzaju mieszanka i nie ma w niej ani grama nudy. Przyznaj, w życiu byś nie pomyślał, że ziemniaczki i ananas mogą do siebie pasować. To duet idealny, o czym sam możesz się przekonać nawet teraz. Ta podwójnie smaczna sałatka to kapitalny dodatek do potraw z rusztu, takich jak karkówka.
Przepis na sałatkę ziemniaczano-ananasową
Składniki:
6 plastrów ananasa z puszki (bez syropu),
4 ugotowane ziemniaki w łupinach,
3 łyżki ziół prowansalskich,
pół główki czosnku,
3 łyżki soku z ananasa (można pominąć),
1-2 łyżki majonezu (ew. zwykłego jogurtu naturalnego),
pieprz i sól do smaku.
Sposób wykonania:
Gotujemy ziemniaki do miękkości. Wcześniej nie musimy ich obierać, robimy to, dopiero gdy się ugotują. Kroimy bulwy w sporą kostkę i wrzucamy do naczynia. Ananasa odcedzamy z zalewy i siekamy w kostkę, a potem łączymy z warzywami. Dorzucamy przeciśnięty czosnek, pieprz, sól, zioła prowansalskie.
Mieszamy sałatkę z majonezem albo jogurtem i ewentualnie dodajemy trochę syropu, który został po odcedzeniu ananasa. Całość starannie mieszamy i podajemy sałatkę po schłodzeniu. Smacznego.