To ciasto bez pieczenia smakuje jak milion dolarów. Piekę je co lato

ciasto śmietanowe z galaretkami
fot. screen Youtube / Mąż przy garach

Śmietanowiec z kolorowymi galaretkami bez pieczenia wygląda jak perełka i chce się go jeść oczami. Nie jest zbyt słodki i nieźle orzeźwia, a smakuje tak, że każdy łasuch nie powstrzyma się przed drugą i kolejną dokładką, aż ostatecznie ciasto zniknie z blachy z ciągu jednego dnia. Sposób przygotowania jest łatwy, a efekt – imponujący.

Śmietanowy deser pełen wielobarwnych galaretek

Ciasto na zimno z galaretkami w różnych smakach wspaniale smakuje i dosłownie rozpływa się w ustach. Kremowe i lekkie, świetnie schładza organizm i uprzyjemnia wakacyjne spotkania ze znajomymi czy rodziną. Nie można sobie wyobrazić lepszego poczęstunku.

Przepis na ciasto śmietanowe z galaretką

Lista składników:
300 g podłużnych biszkoptów
2600 ml wody
po 1 paczce galaretki: truskawkowej, pomarańczowej, agrestowej, borówkowej, cytrynowej (razem 5 opak.)
4 paczki bezbarwnej galaretki
1250 g jogurtu greckiego
400 ml śmietanki 36%
600 g owoców (np. sezonowych, tj. morele, maliny, wiśnie)

Wykonanie:
Galaretki owocowe – każdą po kolei roztapiamy w gorącej wodzie (300 ml), a następnie przekładamy je do foremek prostokątnych i czekamy, aż zastygną. Bezbarwne galaretki (2 opak.) roztapiamy w wodzie (300 ml).

Resztę roztapiamy we wrzącej wodzie (800 ml).

Ubijamy śmietanę na sztywno, a do osobnego naczynia przekładamy jogurt i łączymy go z przezroczystą galaretką (rozpuszczoną w 300 ml wody).

Krem śmietanowy mieszamy z jogurtowym.

Galaretki owocowe kroimy w nieduże kwadraty, a potem wrzucamy do masy i lekko mieszamy.

Na dnie prostokątnej blachy układamy pergamin, a na nim kładziemy ciasteczka. Równo rozsmarowujemy na nich krem i gotowy deser wkładamy do chłodziarki. Gdy stwardnieje, dekorujemy powierzchnię owocami i zalewamy galaretką (większą porcją). Placek chłodzimy przez 4 godziny. Smacznego.