FoodPedia.plPrzepisyRobię bigos z młodej kapusty, gdy brakuje czasu. Wszyscy zachwalają

Robię bigos z młodej kapusty, gdy brakuje czasu. Wszyscy zachwalają

bigos z młodej kapusty
fot. screen Youtube / @Liubov_Sazonova

Sezon na młodą kapustę wciąż trwa. Nie czekaj, aż minie, tylko spraw sobie dorodną główkę i stwórz przepyszny bigos. Dzięki tej najprostszej recepturze praca w kuchni pójdzie jak po maśle. Wyczarujesz dla siebie i domowników sycący i smakowity obiad. Bigos podaj z młodymi ziemniakami, a nikt mu się nie oprze.

Tradycyjny bigos gotuje się na kapuście kiszonej, dodając różne gatunki mięs czy suszone grzyby. Nieraz trzeba poświęcić nawet kilka dni, by nabrał oczekiwanego smaku, szczególnie ten wigilijny. Dzisiejsza wersja jest jedną z najszybszych, jaką można przygotować. Podstawą nie jest tym razem kiszonka, tylko świeże warzywo. Wachlarz mięs też jest ograniczony. Dodatki takie jak cebulka, koncentrat pomidorowy, bulion i przyprawy wydobędę z bigosu cały smak. Ponadto tego bigosu nie trzeba gotować 3 dni z rzędu po 2-3 godziny. Będzie gotowy zdecydowanie szybciej.

Idealnie pasują do niego gotowane ziemniaki z koperkiem – zielony niuans jest zawsze mile widziany na talerzu.

Na bigos przeznacz dorodną młodą kapustę. Podczas zakupu przyjrzyj się głąbowi. Wybieraj ten jaśniejszy. Gdy jest brązowy, zrezygnuj z zakupu takiej główki. Najprawdopodobniej jest stara i niedobra.

Przepis na bigos z młodej kapusty

Lista składników:
1 kg młodej kapusty,
300 g wędzonego boczku,
50 g koncentratu pomidorowego,
400 ml bulionu,
4 ząbki czosnku,
1 marchewka,
1 cebula,
1 łyżeczka pieprzu,
1 łyżka cukru,
koperek,
sól do smaku.

Zasmażka:
3 łyżki maki pszennej,
3 łyżki masła.

Opis wykonania:
Umyj i poszatkuj kapustę, a boczek potnij w kostkę i wytop na patelni – smaż do czasu, aż się zezłoci. Dołóż startą marchewkę i pokrojoną cebulę, przez moment podsmażaj. Dodaj koncentrat i przeciśnięty czosnek, wymieszaj. Przełóż mieszankę do sporego garnka. Dodaj pokrojoną kapustę i zalej gorącym wywarem, dodaj sól, pieprz i cukier. Duś pod pokrywką przez około 20 minut.

Zrób zasmażkę z masła i mąki. Przełóż ją do kapusty, wymieszaj i dorzuć pokrojony koper. Smacznego.

Przy współpracy z Tłumaczenie etykiet

Reklama
Zobacz również
Reklama