Błyskawiczne ciasto czekoladowe. Z tymi owocami jest wybitne
Pyszne, proste i gotowe w mgnieniu oka. Ciasto czekoladowe to spełnienie marzeń wszystkich łasuchów. Prawdziwa uczta dla podniebienia i hit na deser. Lekko kwaskowate owoce sprawdzają się w słodkim wypieku kapitalnie. Skoro trwa sezon na wisienki, grzechem byłoby się ograniczać. Bordowe kuleczki to najlepszy dodatek do deserów. Koniecznie wypróbuj ten przepis na letnią słodkość.
Wypiek tak smakowity, że zniknie do ostatniego okruszka
Ciasto z wiśniami będzie twoim ulubionym letnim wypiekiem. Jego walory docenią najwięksi koneserzy jedzenia. Deser jest wilgotny, pulchny, o zrównoważonym smaku. Słodycz idealnie przygaszają wyraziste i lekko kwaśne owoce. Receptura nigdy nie zawodzi. Każdy, kto ją testuje, nie żałuje. Deser po upieczeniu warto ozdobić według własnych upodobań np. polewą czekoladową.
Jak zrobić ciasto czekoladowe z wisienkami?
Lista składników:
1 szklanka świeżych wiśni bez pestek,
2 jajka,
2 szklanki mąki pszennej,
200 ml mleka,
niecała szklanka cukru,
1/4 szklanki oleju,
3 łyżki kakao,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier puder do ozdoby (można pominąć).
Wykonanie:
W pierwszym naczyniu umieść wszystkie suche produkty, tzn. cukier, mąkę, proszek i kakao, wymieszaj łyżką.
W kolejnym naczyniu połącz mleko z jajkami i olejem, zamieszaj widelcem. Mokrą mieszankę dodaj do suchej i kolejny raz wymieszaj łyżką.
Przygotowaną masę przelej do formy wyścielonej pergaminem (nadaje się też keksówka).
Na wierzchu układaj owoce i wstaw deser do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piecz przez około 45 minut, a później wyciągnij z formy i poczekaj, aż ostygnie. Smacznego.