Zanim przepis na ciasto z morelami ujrzał światło dzienne, był komponowany z wielką starannością. Jego twórca najprawdopodobniej poznał najskrytsze oczekiwania wszystkich łasuchów i trafił tą recepturą w ich czuły punkt. Placek z owocami jest prosty do zrobienia i smakowity w każdym kęsie. Kilka składników i chwila pracy gwarantują niebywały efekt – wizualny i smakowy. Polecamy sezonowy przepis na pulchne, słodkie i delikatne ciasto z morelami.
Ciasto z morelami to przebój wśród sezonowych wypieków
Kawałeczek ciasta z morelami do to idealny słodki dodatek do kawy. Skromny, a i tak ucieszy wszystkich. Gwiazdą wypieku są morele, ale można zastąpić je brzoskwiniami i też się uda.
Pyszne ciasto z morelami – przepis krok po kroku
Lista składników:
1,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 moreli
6 łyżek jogurtu naturalnego
2 jajka
6 łyżek masła
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Wbijamy jajka do naczynia. Dodajemy cukier, płynne masło i łyżeczkę olejku zapachowego. Dokładamy mąkę, proszek do pieczenia i jogurt, miksujemy składniki na gładki krem. Płuczemy owoce, dzielimy na połówki i wyjmujemy pestki.
Formę wykładamy pergaminem i wlewamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy i umieszczamy kawałki moreli (skórką do góry). Deser wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180°C. Potem wyjmujemy ciasto, studzimy i kroimy na kawałki. Smacznego.
Placek z morelami smakuje jak marzenie
Deser puszystą strukturę zawdzięcza użytym składnikom i metodzie przyrządzenia. Ładnie wyrasta za każdym razem. Pełno w nim moreli, które urozmaicają całą kompozycją i nadają jej smaku. Aromatu natomiast nadaje olejek waniliowy. Ten przepis polecamy zwłaszcza tym osobom, które nie lubią się męczyć w kuchni. Letnie ciasto powstaje w okamgnieniu i zawsze robi furorę.