Wielkimi krokami zbliża się jesień, a wraz z nią okres, kiedy kuchnia wypełnia się aromatem grzybów leśnych. Zarówno świeże okazy, jak i suszone nadają się do przygotowania wielu smacznych dań. Gorąco polecamy przepis na jedno z nich. Roladki leśniczego to kulminacja grzybowego smaku i prawdziwa gratka dla wszystkich fanów mięsa.
Roladki leśniczego najlepsze są jesienią, gdy mamy dostęp do świeżych prawdziwków, podgrzybków czy koźlarzy i możemy stworzyć z nich boski farsz, który potem zostanie rozprowadzony na każdym płacie mięsa wraz z serkiem i ziołami. Podstawą roladek jest filet z piersi kurczaka. Ta część mięsa drobiowego jest chuda, wartościowa i bardzo smaczna. Takie też będą roladki leśniczego.
Doskonały przepis na roladki leśniczego
Składniki:
500 g filetu z piersi kurczaka,
100 g sera kanapkowego śmietankowego,
200 g grzybów leśnych,
tymianek,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka masła,
jajko,
bułka tarta,
garść orzechów laskowych,
olej do smażenia.
Wykonanie:
Podprażamy orzechy na suchej patelni, przesypujemy na czystą szmatkę, zawijamy i pocieramy, starając się usunąć z nich skórkę. Bakalie po ostudzeniu mielimy na pył i wrzucamy do bułki tartej (powinno być jej 2-3 razy więcej niż orzechów).
Na farsz: obieramy i kroimy cebulę, a potem lekko podsmażamy na patelni. Grzyby po oczyszczeniu siekamy i gotujemy w gorącej, osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy je i przekładamy do cebuli na patelni, dusimy przez kilka minut, a następnie posypujemy tymiankiem, pieprzem oraz solą.
Serek łączymy z posiekaną natką i rozdrobnionym czosnkiem. Mięso kroimy na niezbyt grube płaty, a potem lekko rozpłaszczamy tłuczkiem. Filety po kolei smarujemy ziołowym serkiem i przykrywamy grzybami.
Każdy mięsny płat zawijamy w kształt roladki, maczamy w rozbełtanym jajku, a potem w orzechowej bułce tartej. Układamy na patelni z gorącym tłuszczem i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu roladki umieszczamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym. Podajemy z ulubionymi dodatkami.