Ciasto Staruszek jest znakomite na deser. Smakuje jak sen

ciasto biszkoptowe z polewą czekoladową
fot. screen Youtube / Einfache Rezepte

Ciasto „Staruszek” skusi każdego łakomczucha. Jest ławy do zrobienia i nad wyraz delikatny. Idealnie sprawdzi się na jesień. Rozweseli i osłodzi każdy pochmurny i deszczowy dzień. Gwarantujemy, że wypiek zachwyci cię od pierwszego kęsa i zniknie ze stołu momentalnie. Przepis polecamy wszystkim tym osobom, które lubią proste, ale jednocześnie eleganckie wypieki. Staruszek to niby zwykły biszkopt, ale dopiero dodatki tj. wiórki kokosowe czy polewa czekoladowa czynią go prawdziwym rarytasem.

Pewnie zastanawiasz się, skąd wzięła się zabawna nazwa deseru. Otóż nie jest ona przypadkowa. Ciasto w czasie nabierania może się delikatnie kruszyć, stąd właśnie „Staruszek”. Mimo to wypiek jest miękki, puszysty, przyjemny w smaku i pachnący. Przypadnie go gustu szczególnie tym osobom, które ubóstwiają kokosowe desery. Zrobi furorę na każdej imprezie czy spotkaniu rodzinnym. Biesiadnicy będą błagać cię o przepis.

Jak zrobić ciasto Staruszek? Przepis

Ciasto:
50 g masła,
140 g cukru,
160 g mąki pszennej,
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
2 jajka,
125 ml mleka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Wierzch:
50 g gorzkiej czekolady,
40 g kakao w proszku,
120 ml wrzątku,
200 g wiórków kokosowych,
120 g cukru pudru.

Wykonanie:
W naczyniu miksujemy masło i cukier. Gdy się połączą, dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy, mieszamy na spójną masę. Przekładamy obie przesiane mąki wraz z substancją spulchniającą, mieszamy, a potem dolewamy sukcesywnie mleko. Łączymy na aksamitne ciasto.

Wykładamy je do blachy (20×20 cm) wyłożonej pergaminem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175°C przez 25-30 min (sprawdzamy wykałaczką, czy deser się upiekł). Rumiany wypiek wyciągamy z urządzenia i studzimy przez minimum 60 minut. Potem kroimy go w kwadraty lub prostokąty – wszystkie o takich samych wymiarach. Umieszczamy w chłodziarce.

Na wierzch: cukier, rozdrobnioną czekoladę i kakao łączymy w naczyniu, zalewamy ukropem i prężnie mieszamy na zwartą masę o gładkiej konsystencji. Jeżeli wyjdzie mocno gęsta, dolewamy kapkę wody i dalej łączymy.

Na głębszy spodek wysypujemy wiórki kokosowe i obtaczamy w nich kawałki schłodzonego ciasta. Od razu kładziemy je na paterze. Każdy ozdabiamy polewą czekoladową i oprószamy kokosem. Chłodzimy w lodówce przez godzinę lub dłużej. Smacznego.