Łobuziaki to hitowe kotlety. Gdy ich spróbujesz, zaniemówisz
Kotlety to potrawa, która może mieć setki oblicz. Bogata paleta składników i ogromna pomysłowość sprawiają, że kultowy kąsek może powstać w wielu różnych wariantach smakowych. Postawą kotletów może być mięso (rybie, drobiowe, wieprzowe, wołowe czy mieszane), warzywa (np. cukinia, seler, ziemniaki), jajka, pieczarki, kasza (np. gryczana). Dziś prezentujemy odsłonę „na bogato”. Wykorzystaj produkty, które tracą świeżość. Sięgnij po wędlinę, ser, chleb i kilka innych dodatków. Zrobisz pyszne „Łobuziaki” na obiad, które skradną serca wszystkich domowników.
Jeśli od dawna resztki zalegają w twojej lodówce, a ty nie wiesz co z nimi zrobić, mamy pyszny pomysł. Stwórz z nich pełnowartościowe kotlety „Łobuziaki”. Przepis nie jest męczący, a praca w kuchni idzie jak z płatka. Bazą kotletów jest czerstwe pieczywo, ser żółty i wędlina. W połączeniu z przyprawami będą smakować jeszcze lepiej niż mielone. Łobuziaki to ciekawy hit na twoim stole, a oto przepis.
Przepis na Łobuziaki. Pyszne kotleciki z resztek
Składniki:
200 g podsuszanej kiełbasy,
1-2 jajka,
500 g pszennego chleba,
250 ml mleka,
100 g twardego sera żółtego,
świeże lub konserwowe pomidory bez skórki (ok. 400 g),
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki,
pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
pieprz i sól,
ok. 150 g bułki tartej,
ząbek czosnku,
pół łyżeczki suszonego czosnku,
oliwa lub olej.
Przygotowanie:
Pieczywo kroimy w kostkę, przekładamy do naczynia i zalewamy mlekiem. Po upływie 10 minut rozcieramy widelcem i czekamy, aż płyn zostanie zupełnie wchłonięty. Wędlinę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do pieczywa. Dorzucamy także ser starty na tarce, jajko, pietruszkę, sól, sproszkowany czosnek, pieprz i paprykę. Mieszamy dokładnie, ewentualnie dodajemy jeszcze jedno jajko. Nabieramy porcje masy i lepimy z niej nieduże kule. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy w głębokim oleju, aż się zarumienią. Możemy je też upiec w piekarniku (temp. 200 stopni, czas 20 minut).
Na sos: kroimy czosnek, podsmażamy go na łyżce oleju, a gdy poczujemy jego aromat, przekładamy pomidory i gotujemy sos na niedużym gazie przez pół godziny. Prawie gotowy doprawiamy niewielką ilością cukru, pieprzem i solą. Blendujemy dokładnie.
Gorące kotlety wykładamy na talerz, polewamy sosem pomidorowym i oprószamy pietruszką. Podajemy z ulubioną sałatką, smacznego.