Ciasteczka Całuski wygrywają z szarlotką. Przepis na słodki hit
Jesienią na twoim stole nie muszą rządzić wyłącznie szarlotki i jabłeczniki. Zrób miejsce dla innych wypieków z jabłkami, a zobaczysz, że przypadną rodzinie do gustu. Tak jest z „całuskami” – kruchymi ciasteczkami o wyjątkowym kształcie. Są delikatne w smaku i soczyste, a wszystko dzięki twarogowi i owocom. Z powodzeniem zastąpią szarlotkę i inne łakocie. Na pewno będą zdrowszą alternatywną dla sklepowych ciastek. Nie ma w nich spulchniaczy ani innych szkodliwych dodatków. Skład jest prosty, co na pewno sam potwierdzisz.
Ciastka twarogowe z jabłkami – marzenie każdego łasucha
Pachnące cynamonem i smakowite ciastka z jabłkami są tak samo dobre, jak szarlotka. W obu deserach rządzą jabłka. Te owoce mają w kuchni setki zastosowań. Nadadzą się do przygotowania ciast, deserów, dżemów, farszy, musów, sałatek, kompotu i wielu innych pyszności, w tym wytrawnych. Pokrój je w plasterki, otul ciastem serowym, a potem upiecz. Powstaną kruche ciasteczka, po które z wielką ochotą sięgną dzieci i dorośli.
Przepis na ciasteczka całuski
Składniki na ok. 20 średnich ciastek:
2 średnie jabłka (ok. 300 g),
250 g tłustego białego sera,
250 g mąki pszennej,
250 g chłodnego masła,
odrobina soli,
odrobina cynamonu,
2-3 łyżki cukru pudru (można pominąć).
Wykonanie:
Zimne masło kroimy w kostkę. Do naczynia przesiewamy mąkę, lekko solimy i wrzucamy kawałki masła. Od razu zagniatamy składniki, a w międzyczasie przekładamy ser (nie powinien być zbyt wodnisty; warto go też wcześniej lekko zmielić). Ciasto wzbogacamy o cynamon i cukier – ale jeśli mamy słodką odmianę owoców, zmniejszamy ilość cukru, znów wyrabiamy.
Jeśli ciasto jest gładkie, lepimy z niego kulę, okręcamy folią spożywczą i chłodzimy przez pół godziny lub dłużej. Zimne będzie się lepiej wałkować, a wypieki będą kruche.
Jabłka myjemy, obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na niezbyt grube plastry lub kostkę. Opcjonalnie posypujemy je cynamonem.
Ciasto wyciągamy z chłodziarki, rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką (ma mieć ok. 4-5 mm grubości) i przy użyciu szklanki lub specjalnej foremki wykrajamy z niego krążki.
Na połówce okręgu umieszczamy kawałki owoców i składamy ciasteczko na pół – powinno przypominać pierożka. Krawędzie lekko dociskamy widelcem. Tak postępujemy z resztą krążków i jabłek.
Wszystkie sztuki przekładamy na blachę wysłaną pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, aż się zarumienią (w trybie góra-dół). Ciasteczka całuski wyjmujemy z piekarnika, a gdy przestygną, posypujemy je cukrem pudrem i podajemy.