Raz spróbowałam rolady dyniowej. Teraz jem ją na okrągło
Efektowna, wyśmienita i prosta do zrobienia! Oto najlepsza rolada na jesień. Mamy sezon na dynie, a w sklepach i na targowiskach jest ich zatrzęsienie. Wzbogacą smak nie tylko dań wytrawnych, ale i tych na słodko. Miąższ nada koloru i smaku ciastu biszkoptowemu, które zostanie posmarowanie kremem śmietankowym i zawinięte w roladę. W ten sposób powstanie ekstra pyszny deser, który zadowoli podniebienia wszystkich łasuchów.
Ciasto biszkoptowe dzięki dodatkowi dyni wiele zyskuje. Łatwo dostępny i tani owoc sezonowy nadaje mu wilgotności i delikatności. Przyprawy takie jak cynamon i goździki podkreślą dyniowy charakter. Rolada z obłędnym kremem rozweseli nawet najbardziej ponury, jesienny dzień. Polecamy przepis na ten rarytas.
Przepis na roladę dyniową z kremem
Składniki:
Ciasto:
180 g purée z dyni
3 jajka duże
3/4 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
150 g drobnego cukru do wypieków
odrobina soli
pół łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
Krem:
60 g miękkiego masła
180 g serka typu philadelphia
ekstrakt z wanilii bądź pomarańczy
2/3 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Na ciasto: jajka z cukrem i purée dyniowym łączymy rózgą kuchenną. W oddzielnym naczyniu umieszczamy suche produkty, a potem przesiewamy je do mokrych i krótko mieszamy na spójną masę.
Formę prostokątną (ok. 30×40 cm) smarujemy masłem, wykładamy pergaminem i przekładamy do niej ciasto, wygładzamy. Pieczemy w temp. 180°C przez 8-12 minut (do tzw. suchego patyczka).
Rozkładamy na blacie lnianą szmatkę i posypujemy cukrem pudrem. Przekładamy na nią ciepły wypiek (wierzchem do góry). Rolujemy ciasto wzdłuż mniejszego boku, studzimy.
Na masę: do masła przekładamy cukier i wybrany aromat, miksujemy na jednolity krem. Bez przerwy mieszamy i stopniowo dokładamy serek, ucieramy na spójną masę.
Zimne ciasto rozwijamy i rozprowadzamy na nim masę (zostawiamy ok. 1 cm wolnego miejsca przy krótszej krawędzi). Rolujemy ciasto, a potem umieszczamy w chłodziarce na ok. trzy godziny. Wyciągamy pół godziny przed serwowaniem. Smacznego.