Ciasto, o jakim nawet nie śniłeś. Aniołek jest wyborny
Aniołek to śmietankowy przekładaniec z kokosowym akcentem. Nazwa ciasta znakomicie odzwierciedla jego charakter. Jest delikatny, lekki jak chmurka i rozpływa się w ustach. W sam raz dla osób, które pragną czerpać z jedzenia pełnymi garściami. Aniołek wygląda jak cukiernicze dzieło sztuki, a jest bardzo prosty do zrobienia. Sprawdź przepis.
Zaskocz swoich współlokatorów niesamowitym wypiekiem. Jeśli zdecydujesz się upiec Aniołka, nie pożałujesz. To połączenie ciasta amoniakowego i kremu śmietanowego, który wystarczy ugotować, jak budyń. Dodatkowo smak kompozycji podrasują aromatyczne wiórki kokosowe.
Wszelkie przyjęcia, spotkania rodzinne czy jubileusze to dobry pretekst, by przygotować Aniołka. Finezyjny wygląd oczaruje gości, a smak na pewno ich zachwyci.
Przepis na ciasto Aniołek
Lista składników:
Ciasto
400 g mąki tortowej
120 g miękkiego masła lub margaryny
1 jajko, duże
1 łyżeczka amoniaku
pół szklanki cukru
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Na krem:
pół szklanki cukru
650 ml mleka
3/4 szklanki śmietany kwaśnej 18%
2 torebki budyniu śmietankowego po 40 g każdy
150 g masła lub margaryny
1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo
ok. 100 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Blachę (24×24 cm) wyłóż pergaminem.
Mąki przesiej wraz z proszkiem. Do śmietany dodaj amoniak i mieszaj, a potem przełóż do mąki. Dodaj masło, cukier i zacznij zagniatać gładką masę. Podziel ją na 4 porcje.
Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj każdą z nich na wielkość blaszki.
Każdy placek piecz w temp. 180 stopni przez 10-12 minut, aż się tylko delikatnie zezłoci.
Do garnuszka wlej pół porcji mleka, osłodź je i podgrzewaj wraz z masłem. W reszcie nabiału rozpuść budynie (wcześniej przesiej je przez sitko) i połącz je ze śmietaną. Bez przerwy mieszaj i przelej chłodną masę do ciepłego mleka. Gotuj na gęsty krem.
Od razu rozprowadzaj go porcjami na każdym upieczonym blacie i posypuj kokosem. Placki nakładaj na siebie, tworząc wysokie ciasto. Wstaw je do chłodziarki na minimum kilka godzin. Smacznego.