Do stworzenia smakowitego kremu o idealnie gładkiej i gęstej konsystencji wcale nie musisz używać serka mascarpone czy wysokoprocentowej śmietanki. Jeden z tych produktów z powodzeniem zastąpisz czymś innym. Efekt przejdzie twoje najśmielsze oczekiwania. W kilka chwil zrobisz stabilną masę do ciast, babeczek, dekoracji tart czy innych specjałów. Oto szybki przepis na krem, którego nie powstydziłby się nawet doświadczony cukiernik.
Zapomnij o śmietanie. Najlepszy krem do ciast zrobisz z tego
Najbardziej nieudany krem to taki, który ma w środku grudki, jest rzadki i wprost wypływa z ciasta. Nieraz, podczas ubijania zaczyna się ścinać i nie każdy wie, jak przywrócić mu pożądaną konsystencję, więc w ostateczności trzeba go wyrzucić. Z tym przepisem masz pewność, że wszystko pójdzie po twojej myśli, a krem będzie gwiazdą wypieku. Pasuje niemalże do wszystkich słodkości.
Nie zawiera kremówki ani mascarpone, tylko masło, trochę mleka i cukier. Z trzech składników wychodzi boski krem maślany.
Jeśli uważasz, że wygląda nudno, możesz dodać do niego odrobinę barwnika spożywczego lub kakao – wtedy uzyskasz masę czekoladową.
Jak przyrządzić krem do deserów bez śmietany?
Składniki:
» 200 g miękkiego masła,
» 4 łyżki cukru pudru,
» 2-3 łyżki mleka w temp. pok.,
» trochę dowolnego aromatu do ciast (np. wanilinowego, cytrynowego, migdałowego).
Wykonanie:
Na początku masło ucieraj przez ok. 8 minut na niezbyt dużym obrotach, aż zbieleje i zwiększy objętość.
Wtedy przekładaj do niego małymi porcjami przesiany cukier puder. Łącz przez 3 minuty, a potem dodaj mleko i olejek zapachowy. Jeśli masa będzie za gęsta, rozrzedź ją jeszcze jedną łyżką mleka.
Wstaw ją do chłodziarki i zimną rozprowadzaj na biszkopcie. To też świetny dodatek do babeczek czy innych wypieków.