FoodPedia.plPrzepisyRobisz sałatkę jarzynową? Tym razem wrzuć do niej ten składnik

Robisz sałatkę jarzynową? Tym razem wrzuć do niej ten składnik

sałatka jarzynowa
fot. screen Youtube / @MasterG-z1g

Sałatka jarzynowa to nieodłączny element świątecznego stołu. Bez niej trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek uroczystość. W jej skład wchodzą proste i dość tanie składniki. Jeśli masz ochotę na sałatkę w bogatszej wersji, koniecznie zajrzyj do tego przepisu. Jeden dodatek do sosu nada sałatce mocy.

Bazą sałatki jarzynowej są gotowane warzywa. Inne składniki, które mogą się pojawić w kompozycji, to cebula, por, jajko, jabłko, musztarda czy kukurydza z puszki. Ogólnie rzecz biorąc, każda pani i pan domu przyrządza sałatkę na swój sposób.

W poniższej odsłonie króluje anchois (sardela europejska) – przetwór rybny o intensywnym smaku i zapachu, który wyjątkowo dobrze łączy się z jarzynami i majonezem. Przełam ten schemat jeszcze odrobiną tabasco. Sałatka z nutą pikanterii rozgrzeje wszystkich gości i nikt nie będzie bronić się przed dokładką.

Przepis na sałatkę jarzynową z anchois

Składniki:
100 g groszku konserwowego,
250 g marchewki,
250 g ziemniaków,
100 g ogórków konserwowych,
100 g szynki w kawałku wysokiej jakości,
2 szczypty soli,
1 łyżeczka oliwy z oliwek.

Sos:
3 ząbki czosnku,
1 szalotka,
3 łyżki kaparów,
2 filety anchois,
pół łyżeczki czarnego pieprzu
pół łyżeczki soli,
2 łyżki musztardy dijon,
sok z cytryny,
2 krople tabasco.

Dodatkowo:
natka pietruszki.

Przygotowanie:
Krok 1.
Ziemniaków nie obieramy. Gotujemy je w osolonej wodzie, aż zmiękną, odcedzamy i wkładamy do lodówki. Po 2 godzinach obieramy warzywa i kroimy w kosteczkę.

Krok 2.
Obrane marchewki kroimy w kosteczkę, dodajemy do niej oliwę i sól. Pieczemy w piekarniku (temp.: 220, czas: 15 minut). Po upieczeniu studzimy.

Krok 3.
Wędlinę i ogórki kroimy w małą kostkę, a groszek odcedzamy. Wszystkie produkty umieszczamy w salaterce.

Krok 4.
Na sos: czosnek drobno siekamy, podobnie postępujemy z kaparami i szalotką. Anchois miażdżymy widelcem. W naczyniu łączmy wszystkie produkty i tworzymy z nich pastę. Chłodzimy ją przez 2-3 godziny, a potem dodajemy do sałatki, mieszamy. Wkładamy ją do lodówki na minimum 2-3 godziny, by lepiej przeszła smakami. Ozdabiamy zieleniną i podajemy.

Reklama
Zobacz również
Reklama