FoodPedia.plPrzepisyCiasto Orchidea jest tak pyszne, że znika w 1 dzień. Przepis jest...

Ciasto Orchidea jest tak pyszne, że znika w 1 dzień. Przepis jest hitem

ciasto Orchidea
fot. screen Youtube / Prosty przepis na

Ciasto Orchidea to prawdziwa gratka dla smakoszy. Kakaowy biszkopt znakomicie harmonizuje z delikatnym kremem śmietankowym, a smaku całej kompozycji nadaje polewa czekoladowa. Każdy, kto lubi polskie ciasta, powinien spróbować Orchidei. Sprawdź przepis na ten smakołyk.

Receptura na ciasto Orchidea – wbrew pozorom – nie wymaga kilkugodzinnego stania przy garnkach. Aby stworzyć wypiek na miarę wykwalifikowanego cukiernika, nie musisz mieć wybitnego talentu kulinarnego. Ciasto Orchidea jest prostym przekładańcem, o czym zaraz się przekonasz.

Przepis na ciasto Orchidea

Składniki:
Biszkopt:
2/3 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki ciemnego kakao

Masa śmietankowa:
2 galaretki (czerwona + zielona) na pół litra wody każda
250 g serka mascarpone
660 ml śmietanki 30%

Poncz:
sok z 1 cytryny
pół szklanki przegotowanej, letniej wody
4 łyżki spirytusu (można pominąć)

Polewa:
50 g czekolady mlecznej
50 g masła

Przygotowanie:
Ubijamy białka na sztywno, wsypujemy cukier i mieszamy robotem, aż się rozpuści. Dodajemy etapami żółtka i przez chwilę ucieramy. Mąkę z kakao przesiewamy do ciasta i mieszamy. Masę przelewamy do formy (24×24 cm) pokrytej pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez 15 minut. Wyciągamy formę z ciastem, upuszczamy z bezpiecznej wysokości na blat i znów pieczemy, ale tylko przez 2-3 minuty. Biszkopt wyciągamy z pieca i studzimy.

Obie galaretki roztapiamy w 1 litrze wrzątku (każda w 0.5 l wody), mieszamy i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do niej mascarpone i przez chwilę mieszamy. Krem dzielimy na 2 równe porcje. Do pierwszej dajemy galaretkę zieloną, a do drugiej – czerwoną. Mieszamy jedną i drugą.

Biszkopt przekrawamy wzdłuż na 2 części.

Robimy poncz: łączymy sok z wodą i spirytusem, a potem nasączamy jeden blat ciasta i umieszczamy masę różową. Przykrywamy drugim biszkoptem i go też ponczujemy, a potem smarujemy masą z dodatkiem zielonej galaretki.

Na polewę: roztapiamy masło, wrzucamy czekoladę i mieszamy do połączenia. Polewę studzimy, a potem oblewamy nią wypiek. Chłodzimy przez co najmniej kilka godzin i podajemy.

Polecamy również przepis na niecodzienne rurki z kremem

Reklama
Zobacz również
Reklama