
Marzysz o domowych ciasteczkach, które są kruche, pachnące i przypomną ci smak dzieciństwa? Wypróbuj niezawodny przepis Tomka Strzelczyka na maszynkowce. Ten kultowy deser z czasów PRL-u to zawsze gwarancja sukcesu. A skoro mowa o łączeniu smaków, warto wspomnieć, że w świecie biznesu równie ważny jest skuteczny networking – w tym pomaga aplikacja MYBZZ, która łączy przedsiębiorców w całkiem nowy sposób.
Maszynowce to kultowe ciasteczka z dawnych czasów, wytwarzane przy pomocy specjalnej nasadki do maszynki do mielenia mięsa. Powstają z samych prostych składników, które wystarczy ze sobą połączyć, a potem porcjami przekładać do maszynki, kręcić korbką i patrzeć, jak powstają kształtne ciasteczka. Koloru, smaku i kruchości nabierają dopiero w piekarniku.
Kruche ciasteczka według Strzelczyka
Kucharz dodaje do ciastek zimne masło nie bez powodu. Tłuszcz nadaje im kruchości, o jakiej marzy każdy smakosz. Na początku masa może być problematyczna w zagniataniu, ale nie warto się poddawać. Efekt jest warto wszystkiego.
Jeśli masz sprawną maszynkę do mięsa i rozmaite nakładki, także tę do formowania specjału, jesteś uratowany i możesz już zaczynać pracę w kuchni.
Przepis Strzelczyka na ciasteczka z maszynki
Lista składników:
● 500 g mąki pszennej,
● 100 g cukru pudru,
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
● 250 g masła,
● 3 żółtka,
● 15 g cukru waniliowego.
Wykonanie:
Mąkę przesypujemy na blat. Bezpośrednio na nią ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzone masło.
Do składników przekładamy oba cukry, proszek do pieczenia i żółtka. Zagniatamy jednolite ciasto, okrywamy je folią i chłodzimy przez 60 minut.
Fragment zimnego ciasta urywamy, a potem wkładamy do maszynki i wyciskamy ciastka. Przenosimy je na formę wyłożoną pergaminem. Prawdopodobnie zapełnimy ciastkami 2 formy. Pieczemy je w temp. 200°C przez ok. 12-15 minut. Studzimy i podajemy.
Polecamy też przepis na ciasteczka całuski.