Sałatka Miszmasz jest smakowita i niezwykle sycąca. To kolorowe i ciekawe połączenie makaronu, warzyw i kilku innych składników. Przygotowanie sałatki zajmuje mniej niż 20 minut. Uświetni rozmaite imprezy okolicznościowe i spotkania z rodziną. Można ją zabrać ze sobą do pracy czy szkoły i zjeść w porze lunchu. Poznaj przepis na cudowną sałatkę miszmasz.
Sałatki to rewelacyjny sposób na „czyszczenie lodówki”. Można przemycić do nich produkty spożywcze, które zaraz stracą termin ważności i trzeba je jak najszybciej zjeść. Dotyczy do serów, jajek, wędlin czy warzyw. W sałatce miszmasz króluje papryka, szynka, kukurydza, oliwki i makaron. Ten ostatni warto ugotować al dente (lekko twardy). W tym przepisie użyto makaronu cavatappi, ale jeśli go nie masz, sięgnij po penne, farfalle, kolanka, świderki czy wstążki.
Przepis na sałatkę Miszmasz
Składniki na ok. 4-5 porcji:
▫︎ 100 g makaronu cavatappi (może być też inny),
▫︎ ok. 100 g oliwek zielonych wydrylowanych,
▫︎ kukurydza konserwowa (1/2 dużej puszki lub mała ok. 170 g),
▫︎ 200 g szynki,
▫︎ papryka czerwona (mała sztuka),
▫︎ pieprz czarny i sól,
▫︎ 2 łyżki majonezu.
Wykonanie:
Makaron gotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odsącz go, a potem przelej chłodną wodą, aby szybciej wystygnął.
Wędlinę pokrój w kostkę, a oliwki i kukurydzę odcedź z zalewy, te pierwsze pokrój w plasterki. Z papryki usuń gniazda nasienne i potnij ją w kosteczkę.
Wszystkie produkty umieść w naczyniu, przełóż majonez i dopraw do smaku. Wymieszaj sałatkę i wstaw ją do chłodziarki na około 60 minut. Po tym czasie jest gotowa do podania. Smacznego.
Polecamy także przepis na sałatkę hokus pokus.