
Słodkie i zdrowe banany doskonale smakują nie tylko solo, ale i w deserach.
Można z nich przygotować domowe wypieki. Jeden z nich przykuwa szczególną uwagę łasuchów. Banoffee to proste i gustowne ciasto, które powstaje bez użycia piekarnika. Wygląda tak misternie, że każda cukiernia chciałyby mieć go w swojej ofercie.
Banoffee – wirtuoz wśród deserów z bananami
Banoffee zrobi wrażenie na całej rodzinie. Bo nikt nie oprze się kajmakowi, bananom i bitej śmietanie. Przepis jest tak prosty, że na pewno sobie z nim poradzisz, zwłaszcza jeśli często pieczesz. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z cukiernictwem, to masz szansę zabłysnąć przed bliskimi. Ciasto bez pieczenia wygląda fenomenalnie, a jego smak wszystkich miło zaskoczy.
Przepis na ciasto Banoffee bez pieczenia
Składniki:
Spód:
100 g rozpuszczonego masła
250 g herbatników
Krem:
4 małe banany
1 puszka masy krówkowej
300 ml śmietanki 30-36%
kakao do ozdoby
Wykonanie:
Herbatniki kruszymy, łączymy z masłem. Umieszczamy je w blaszce, ubijamy energicznie dno oraz boki. Wkładamy do chłodziarki na pół godziny.
Po tym czasie wyjmujemy formę i smarujemy ciasteczkowy spód gotową masą kajmakową.
Banany obieramy ze skórki, kroimy, a potem skrapiamy sokiem z cytryny. Kawałki owoców kładziemy ma kajmaku.
Ubijamy śmietankę na sztywno i rozprowadzamy na bananach, wyrównujemy wierzch. Deser dekorujemy kakao i wkładamy do lodówki, aby lepiej stężał.
Polecamy też przepis na ciasto Aniołek.