FoodPedia.plPrzepisyTa babka wychodzi nadzwyczaj wilgotna i pyszna. To zasługa majonezu

Ta babka wychodzi nadzwyczaj wilgotna i pyszna. To zasługa majonezu

babka wielkanocna
fot. screen Youtube / @NeodoljiviUkus

Babka majonezowa– receptura w sam raz na twój wielkanocny stół. Jest wilgotna, aromatyczna, delikatna i ma wiele innych pozytywnych cech, których nie sposób zliczyć. Gwarantujemy, że będziesz ją piec nie tylko na święta, ale i bez okazji. Pyszna babka z dodatkiem majonezu wprowadzi wszystkich gości i domowników w wiosenny nastrój.

Na Wielkanocnym stole rządzą zarówno jajka, wędliny czy sałatki, jak i desery typu mazurek i pascha. Królową wszystkich świątecznych wypieków jest babka i większość osób pewnie się z tym zgodzi. Dziś zdradzamy przepis na unikatową babkę z majonezem. Ten sos na pewno znajdzie się w twojej sałatce jarzynowej czy na połówkach jajek. W cieście odegra znaczącą rolę. Nada mu wilgotności i polepszy strukturę oraz smak.

Jak zrobić wielkanocną babkę z majonezem? Przepis

Składniki:
» 5 jajek,
» 160 g mąki pszennej,
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
» 120 g mąki ziemniaczanej,
» 4 łyżki majonezu,
» 1 torebka cukru wanilinowego,
» 2 łyżeczka aromatu waniliowego,
» 220 g cukru.

Dodatkowo:
» bułka tarta i masło do wysmarowania blaszki.

Wykonanie:
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek przesiewamy do naczynia.

Oddzielamy żółtka od białek i białka miksujemy na sztywno, utrwalamy pianę obydwoma cukrami, dodajemy też aromat i ucieramy.

Potem przekładamy żółtka – jedno po drugim, nieustannie łącząc ciasto robotem. Dodajemy 4 łyżki majonezu i mieszamy szpatułką, dodajemy mąki i znów delikatnie mieszamy.

Formę smarujemy w środku tłuszczem i podsypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto i pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez 50 minut. Po tym czasie wyciągamy wypiek z blaszki i studzimy. Dekorujemy go np. lukrem.

Polecamy również przepis na grzybki z jajek. Są wielkanocnym hitem!

Zobacz również