Goście będą w szoku, gdy podasz im grzybki z jajek. Wielkanocny hit

grzybki z jajek
fot. screen Youtube / agatabodkuchni

Jeszcze niedawno cieszyliśmy się z prezentów gwiazdkowych. Tymczasem wielkimi krokami zbliżają się święta Wielkanocne. W tym okresie na galowych stołach królują sałatki, wędliny, babki, mazurki i oczywiście jajka pod różnymi postaciami. Zrób rodzinie niespodziankę i postaw na stole efektowne grzybki z jajek. Gwarantujemy, że każdy zwróci na nie uwagę i skusi się na zjedzenie minimum dwóch grzybków. Są przepyszne, więc lepiej od razu zrobić potrójną ilość sztuk. Znikają ze stołu z szybkością światła.

Rodzina oszaleje na widok grzybków z jajek. Smakują bosko

Na wielkanocnym stole rządzą jajka w różnych formach. Odnajdziemy je w sałatkach, żurku, a na półmiskach mamy do wyboru połówki z majonezem czy sosem chrzanowym. Mało kto wpadłby na pomysł, aby postawić na odświętnym stole grzyby, bo najzwyczajniej w świecie nie pasują do wiosennej scenerii. Jednak te stworzone z jajek, nafarszerowane pysznościami i ładnie udekorowane, to już całkiem inna bajka. Taka potrawa przyciąga wzrok i podbija kubki smakowe.

Wydrążone białka nadziano farszem z żółtego sera, szynki i szczypiorku. Natomiast kapelusze zyskały ciemnobrązowy kolor dzięki kąpieli w wodzie z torebkami czarnej herbaty. Jajka – grzybki to naprawę proste do przygotowania danie, które robi piorunujące wrażenie.

Prosty przepis na fenomenalne grzybki z jajek

Składniki:
5 jajek
szczypiorek
¼ kg sera żółtego
¼ kg szynki
pieprz i sól
3 łyżeczki majonezu
1 litr wrzącej wody
2 saszetki mocnej czarnej herbaty

Sposób wykonania:
Najpierw odcinamy ⅓ jajka, a żółtka z odkrojonych fragmentów wrzucamy do naczynia. Odkrojone elementy posłużą za kapelusze grzybów. Jak nadać im brązowej barwy? W garnku z wrzącą wodą umieść saszetki czarnej herbaty, a następnie ulokuj białka i gotuj je przez 8 minut. W międzyczasie możesz utrzeć żółtka w naczyniu. Wrzuć do nich siekany szczypiorek, ser żółty starty na tarce oraz szynkę. Dodaj pieprz, sól i majonez, zamieszaj.

Faszeruj powstałą mieszanką duże fragmenty białek, które zostały po wyjęciu żółtka i odkrojeniu kawałka. Umieszczaj je na talerzu płytką stroną. Z naczynia wyciągnij odmienione ciemnobrązowe białka i nasadź je na jajka, by wyglądały jak czapeczki. Możesz również ozdobić talerz z potrawą np. liśćmi sałaty. Ten zielony niuans będzie wyglądał jak ściółka leśna. W święta wielkanocne nikt nie oprze się takiej przekąsce.

Podziel się: