Zrób te kulki na deser. Tylko 4 składniki, super przekąska na 1 kęs

kulki na słodko z 4 składników
fot. screen Youtube / Gesund und schnell

Kto nie przepada za pralinkami czy kokosankami? Dziś mamy dla ciebie przepis na jeszcze lepszą przekąskę, która chwyta za serce i żołądek. Warto ją przygotować z kilku powodów. Po pierwsze, powstaje w kilka minut, składa się z niewielu składników i nie wymaga pieczenia. Oprócz tego wygląda i smakuje bajecznie. Receptury nawet nie trzeba notować. Można ją od razu zapamiętać, bo jest naprawdę banalna. Nie musisz już iść do sklepu czy cukierni po coś słodkiego dla rodziny i gości. Tańszy i 10x pyszniejszy deser zrobisz samodzielnie w domu.

Trudno o lepszy deser. Maślane kulki, aż proszą o to, by je zjeść

W tym momencie możesz się mocno zdziwić, ale przekąska, którą dziś rozpatrujemy, może nosić nazwę „wykrztuśnej”. Dlaczego? Wróć pamięcią do czasów dzieciństwa. Z pewnością twoja babcia czy mama podawała ci masło z cukrem, gdy miałeś ostry kaszel, a pod ręką nie było syropu. Tłuszcz mleczny działał zbawiennie na podniebienie i gardło, więc krztuszenie mijało znacznie szybciej. Natomiast cukier pełnił jedynie rolę „smakową”.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby słodki kąsek zajadać bez przyczyny. Nawet wtedy, gdy nie jesteśmy chorzy. Wystarczy do masła i cukru dodać jeszcze kilka innych dodatków i powstanie przysmak wszech czasów. Warto się skusić, bo to jeden z najszybszych przepisów na domowe pralinki. Tylko 4 składniki i 4 minuty przygotowań.

Przepis na mleczno-maślane kulki. Deser lepszy niż z cukierni

Składniki:
» 180 g mleka w proszku
» 100 g ciepłego masła
» łyżka cukru pudru
» ewentualnie: łyżeczka olejku migdałowego bądź waniliowego
» wiórki kokosowe do obtoczenia

Sposób wykonania
Zacznij od wsypania mleka w proszku do naczynia. W tym momencie możesz dodać wybrany aromat, jeśli go używasz. Następnie wlej rozpuszczone masło, i całość porządnie wyrabiaj dłonią – do uzyskania jednolitej masy.

Wysyp do niej łyżkę cukru pudru i ponownie łącz składniki. Z powstałej masy zacznij lepić małe kule. Obtocz je w kokosie. Wysyp wiórki na spodek i starannie obtaczaj każdą sztukę przed serwowaniem. Smacznego!

Podziel się: