Murzynek – wilgotny i mocno czekoladowy. Przepis

Murzynek
Pixabay

Murzynek to kultowe ciasto kakaowe, które podbija smakiem cały świat. Z tego przepisu wychodzi idealny. Sprawdź i wypróbuj!

Poznaj przepis na chrupkiego z zewnątrz i mięciutkiego w środku murzynka. Receptura pochodzi z lat 80., dlatego wyjdzie każdemu, nawet początkującym kucharzom.

Murzynek – najlepszy przepis, który zawsze się udaje

Składniki:

› 1,5 szklanki mąki
› 1 szklanka cukru
› 250 g margaryny
› 4 jajka
› 7 łyżek wody
› 1 łyżeczka sody
› 1 łyżeczka proszku do pieczenia
› 3 łyżki kakao
› 1 cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Mąkę, proszek, sodę i wymieszaj. W garnku umieść margarynę, cukier, cukier wanilinowy, wodę oraz kakao, następnie podgrzewaj na małym ogniu mieszając składniki do całkowitego rozpuszczenia. Białka oddziel od żółtek i ubij je na bardzo sztywną piankę. Do masy czekoladowej dodaj żółtka i miksuj, a potem dodawaj mąkę. Na koniec dodaj piankę z białek i delikatnie wymieszaj.

Przelej ciasto do formy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez około godzinę, do suchego patyczka. Smacznego!

Podziel się: