FoodPedia.plPrzepisyCiasto Bostońskie robię co weekend. Nikomu się nie nudzi

Ciasto Bostońskie robię co weekend. Nikomu się nie nudzi

ciasto bostońskie
fot. screen Youtube / Jan D’Atr

Nieraz wystarczy trochę kreatywności i kilka składników, by powstało prawdziwe dzieło cukiernicze. Ciasto Bostońskie idealnie sprawdzi się jako deser do kawy lub poczęstunek dla rodziny. Nie wymaga wielkiego wysiłku z twojej strony. Musisz tylko zrobić ucierane ciasto i słodki krem waniliowy, a potem wszystko złożyć. Bostoński specjał z pewnością podbije twój stół. Odkryj przepis.

Ciasto Bostońskie – klasyka, która nie wychodzi z mody

Przepis na ciasto Bostońskie pochodzi z USA. Został stworzony w 19 wieku przez pewnego wykwalifikowanego kucharza. Od tamtej pory receptura podbiła całą Amerykę i poszła w świat. W Polsce jest znana od dawna, ale warto sobie ją przypomnieć. Oto receptura na słynne ciasto Bostońskie.

Przepis na ciasto Bostońskie

Składniki:
Ciasto:
» 100 ml mleka,
» 160 g mąki tortowej,
» 4 jajka (rozmiar L),
» ¼ łyżeczki soli,
» 200 g drobnego cukru,
» ziarenka z 1 laski wanilii.

Krem
» 150 g drobnego cukru,
» 60 g skrobi kukurydzianej,
» 750 ml mleka,
» 6 żółtek,
» 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
» szczypta soli.

Polewa:
» 125 ml śmietany kremówki (36%),
» 100 g czekolady deserowej (kilka kostek do dekoracji).

Wykonanie:
Na krem: żółtka energicznie mieszamy. W rondelku umieszczamy cukier, sól i skrobię, mieszamy. Dodajemy mleko i gotujemy na średnim gazie, bez przerwy łączymy – na gesty budyń. Ściągamy naczynie z ognia. Dodajemy do masy żółtka i znów prężnie mieszamy. Znów stawiamy rondelek na gazie i gotujemy budyń ostatnie dwie minuty, bez przerwy łącząc.

Przed końcem czasu dodajemy do kremu wanilię i jeszcze gorący przelewamy do naczynia, okrywamy go folią spożywczą – tak by dotykała jego wierzchu. Jak budyń się wystudzi, wstawiamy go do chłodziarki na kilka godzin.

Na ciasto: mąkę z solą przesiewamy 2 razy. W małym garnuszku podgrzewamy mleko i dodajemy ziarenka z laski wanilii – płyn musi być gorący, lecz nie doprowadzamy go do wrzenia.

Do naczynia wbijamy jajka, wsypujemy cukier i gotujemy mieszankę w kąpieli wodnej. Ucieramy oba składniki na pulchny, jasny krem. Tuż przed końcem mieszania dodajemy powolutku mleko. Naczynie ściągamy z garnka i etapami wsypujemy mąkę, lekko łączymy łyżką, aż składniki się zintegrują.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do blachy (21 cm x 21 cm) włożonej pergaminem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175 st. C. przez pół godziny (na środkowej półce). Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche. Jeśli tak, to je wyjmujemy, a gdy ostygnie, przekrawamy wypiek równolegle na dwa lub trzy blaty.

Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem ze śmietanką, a potem odstawiamy do wystygnięcia. Blaty ciasta smarujemy masą budyniową, składamy piętrowy deser i polewamy go czekoladą. Na wierzch ścieramy czekoladę. Ciasto bostońskie chłodzimy w lodówce. Smacznego.

Polecamy też przepis na naleśniki z 2 składników

Zobacz również