Z 2 składników smażę górę naleśników. Są elastyczne i nie rwą się

naleśniki
fot. screen Youtube / @kalninanatalia

Do przygotowania klasycznych naleśników potrzeba co najmniej kilku składników. Po niektóre z nich musimy specjalnie fatygować się do sklepu. Z tym przepisem taka sytuacja nigdy się wydarzy, a naleśniki zrobisz z tego, co masz pod ręką. Wystarczy, że zapamiętasz najprostszą recepturę na ten przysmak, która składa się z zaledwie dwóch składników: mleka i mąki. Połączone ze sobą w odpowiednich proporcjach utworzą masę, z której usmażysz stertę naleśników.

Wystarczą 2 składniki. Powstanie góra pysznych naleśników

Ten zdumiewający przepis na kultowe placuszki polecamy wszystkim ich miłośnikom. Powstają z mleka i mąki orkiszowej. Nie potrzeba jajek czy cukru. Opcjonalnie można dodać do ciasta niewielką ilość soli do smaku. Mleko krowie można bez problemu wymienić na napój sojowy. Ten z kolei może zostać zastąpiony napojem owsianym, migdałowym czy innym roślinnym. Nie ma to znaczenia, gdyż efekt zawsze jest ten sam – naleśniki wychodzą sprężyste i nie rozlatują się podczas rolowania czy składania na pół. Z tym przepisem zawsze wyjdą idealne.

Naleśniki z 2 składników. Jak je przygotować?

Lista składników:
150 g mąki orkiszowej
270 ml mleka bądź napoju sojowego
ewentualnie: odrobina soli

Sposób wykonania:
Zaczynamy od przesiania mąki do naczynia, opcjonalnie solimy ją i mieszamy. Wlewamy do niej mleko sojowe i miksujemy na aksamitne i spójne ciasto.

Odkładamy naczynie na kilka minut, żeby ciasto „odpoczęło”. Na patelnię wlewamy olej i czekamy, aż się rozgrzeje, a następnie zaczynamy smażyć porcję masy. Gdy naleśnik zarumieni się z dwóch stron, wkładamy go na talerz. Tak postępujemy do momentu, aż skończy nam się ciasto w misce.

Mąka z pszenicy orkisz ma charakterystyczny smak i należy dodać do niej taką ilość mleka, jaką wyszczególniono w recepturze. Wtedy ciasto na naleśniki nabierze perfekcyjnej konsystencji. Jeśli zdecydujesz się użyć innej mąki, dodaj do niej trochę więcej mleka czy napoju roślinnego. Nie musisz koniecznie używać napoju sojowego. Równie dobrze do naleśników sprawdzi się mleko migdałowe, owsiane czy kokosowe.

Podziel się: