
Oto propozycja dla wszystkich łasuchów, którzy gustują w pysznych i łatwych do zrobienia wypiekach. Szukasz receptury na coś słodkiego, co zrobi wrażenie na twojej rodzinie lub znajomych? Ciasto „Kumoszka” sprawdzi się rewelacyjnie.
Ciasto Kumoszka to unikalne połączenie biszkoptu, kremu budyniowego i wiśni, które swym lekko kwaśnym smakiem przełamują słodki charakter wypieku. Autorką przepisu jest Henia Foks, popularna YouTube’rka i pasjonatka gotowania.
Ciasto Kumoszka spisze się znakomicie na wyjątkowe okazje. Uświetni imieniny, rocznice i zbliżające się święta Wielkanocne. Każdy kęs tego fantastycznego deseru to prawdziwa przyjemność.
Przepis na ciasto Kumoszka
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
2 łyżki oleju
pół szklanki cukru
Krem
1,5 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu (40 g)
3/4 szklanki cukru
200 g masła
1 szklanka wiśni
Przygotowanie:
Z cukru, mleka i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń, a potem odstawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło miksujemy, aż zbieleje, a potem przekładamy porcjami chłodny budyń i mieszamy robotem na pulchną masę.
Ucieramy jajka z cukrem, aż podwoją objętość. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i olej, mieszamy i przelewamy do formy (17 cm x 27 cm) wyścielonej papierem.
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170°C przez ok. pół godziny. Późnej wypiek przecinamy równolegle na 2 blaty takiej samej grubości.
Na jeden i drugi wykładamy krem i rozsmarowujemy (trochę zostawiamy na wierzch). Rozkładamy wisienki i składamy deser. Z wierzchu smarujemy go resztą masy i oprószamy czekoladą startą na tarce. Smacznego.
Czytaj też: Przepis na ciasto Dusigrosz bez pieczenia. Jego smak zniewala