FoodPedia.plPrzepisyTen chleb bez zakwasu zawsze wychodzi. Tak dobry, że zjesz bez dodatków

Ten chleb bez zakwasu zawsze wychodzi. Tak dobry, że zjesz bez dodatków

domowy chleb
fot. screen Youtube / Bread with Mona

Upieczenie chleba własnoręcznie w domu to ogromna satysfakcja. A widok podekscytowanej rodziny delektującej się jeszcze ciepłymi kromkami jest bezcenny. Wielu ludzi, szczególnie niedowiarków, rezygnuje z samodzielnego przygotowania wypieku. Wizja niepowodzenia ostatecznie niszczy kuchenne zamiary i na stole ląduje zwykły chleb z marketu. Ten przepis definitywnie przekreśli twoje czarne myśli. Jeśli z niego skorzystasz, sukces masz gwarantowany. Chleb powstaje od ręki – bez zakwasu, mozolnego wyrabiania i długotrwałego czekania. Pięknie rośnie dzięki drożdżom. Ot, cały sekret tej receptury.

W chlebaku znajdują się same okruszki? Ten przepis powstrzyma twój apetyt

Chleb z tego przepisu jest łatwy w przygotowaniu i zawsze się udaje. Zakwas jest zbędny – wystarczą drożdże instant. Pieczywo ładnie wyrasta w piekarniku, ma puszyste wnętrze i chrupiącą skórkę. Bije na głowę sklepowe wyroby. W domowej wersji nie ma żadnych polepszaczy. Skład jest krótki i nie budzi żadnych zastrzeżeń.

domowy chleb
fot. screen Youtube / Bread with Mona

Szybki przepis na domowy chleb bez zakwasu

Składniki:
• 600 ml letniej wody,
• 800 g mąki pszennej,
• 2 paczki suchych drożdży (2 x 7 g),
• 2 łyżeczki soli,
• 1,5 łyżeczki cukru.

Sposób wykonania:
W sporym naczyniu umieść zawartość 2 torebek drożdży i zalej je letnią wodą w ilości 600 ml. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Następnie do rozczynu dodaj mąkę, cukier i sól, mieszaj robotem. Ciasto powinno odpoczywać przez ok. 60 minut.

Blat posyp mąką i umieść ciasto. Wyrabiaj je na kształt bochenka. Potem przenieś chleb do formy żaroodpornej uprzednio wysmarowanej olejem i przykryj pokrywką.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190℃ i piecz przez pół godziny. Późnej zabierz pokrywę i piecz jeszcze 40 minut. Po tym czasie wypiek jest gotowy. Gdy trochę ostygnie, można go kroić na kromki i smarować np. pastą z makreli według tego przepisu.

Czytaj też: Kopytka wyjdą miękkie i smakowite. Tylko pomiń 1 składnik

Zobacz również