
Marzy ci się porządny obiad z mięsem w roli głównej? Klasyka zawsze jest w modzie, a udka z kurczaka to prawdziwe mistrzostwo smaku, które zaspokaja apetyt na długi czas. Podaj porcje kurczaka z ulubionymi dodatkami i ciesz się pysznym i pożywnym obiadem w szybkim czasie i bez wyczerpującej pracy w kuchni. Z tego przepisu zrobisz udka z kurczaka godne kulinarnego Oskara: soczyste jak pomarańcza, pachnące i ze złocistą skórką.
Pieczone udka z kurczaka, to łatwy domowy obiad, który posmakuje wszystkim. Mięso warto troszkę podrasować, nacierając je przed pieczeniem jogurtową marynatą pełną ziół i przypraw. Ona właśnie podbije smak mięsa o 200%. Spróbujesz i efekt przejdzie twoje najśmielsze oczekiwania. Prawdopodobnie nigdy w życiu nie jadłeś bardziej soczystych udek drobiowych. Jeśli masz na nie ochotę, skorzystaj z tego przepisu.
Przepis na soczystego kurczaka z piekarnika
Składniki:
⭒ 7 sztuk udek z kurczaka,
⭒ 4 ząbki czosnku,
⭒ 400-500 g jogurtu naturalnego,
⭒ curry,
⭒ rozmaryn,
⭒ papryka słodka mielona,
⭒ suszony majeranek,
⭒ sól i pieprz,
⭒ kurkuma,
⭒ odrobina chilli (można pominąć).
Wykonanie:
Udka kurczaka myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Umieszczamy w sporym naczyniu.
Na marynatę: mieszamy jogurt z ziołami, przeciśniętym czosnkiem i pozostałymi przyprawami, a potem nacieramy marynatą każdą porcję mięsa.
Miskę szczelnie okrywamy folią spożywczą i chłodzimy zawartość w lodówce przez minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Późnej kurczaka rozkładamy na formie pokrytej pergaminem i skrapiamy tłuszczem. Marynatą, która nam została, też polewamy udka.
Danie osłaniamy warstwą folii aluminiowej i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 170℃ przez ok. 60 minut.
Otwieramy piec, ściągamy folię i pieczemy mięso bez przykrycia następne 20 minut. Uzyskamy w ten sposób efekt złocistej skórki i soczystego wnętrza. Kurczaka podajemy np. z ziemniakami lub ryżem i dowolną sałatką.
Polecamy: Wyjmij ze słoika i posiekaj. Pierogi z tym farszem to petarda