FoodPedia.plPrzepisyCiasto bananowe z miejsca stało się hitem. Smakuje lepiej niż wygląda

Ciasto bananowe z miejsca stało się hitem. Smakuje lepiej niż wygląda

ciasto kakaowe z bananami i kremem
fot. screen Youtube / @sikorkagotuje754

Oto ciasto, które z miejsca stanie się obiektem powszechnego zainteresowania. Łatwe wykonanie, niepowtarzalny smak i kapitalny wygląd — tak można w skrócie je opisać. Słodki krem i banany zamknięte między dwoma blatami ciasta kakaowego to połączenie, które świetnie sprawdzi się rozmaite okazje. Poznaj przepis na efektowny Kopiec kreta, który rozpływa się w ustach. Wnet stanie się hitem w twoim domu.

Najlepszy kopiec kreta pod słońcem

Kopiec kreta to kultowy wypiek znany nie od dziś. Dwie dekady temu wszyscy się nim zachwycali. Era tego specjału chyba nigdy się nie skończy. To wyjątkowe ciasto, które musisz koniecznie przetestować, jeśli lubisz smacznie zjeść.

Przepis na Kopiec kreta, czyli ciasto bananowe z kremem mascarpone

Lista składników:
Ciasto
» jajka – 4 sztuki
» olej roślinny – 1/2 szklanki
» mleko – 3/4 szklanki
» cukier – 1 szklanka
» proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
» soda oczyszczona – 1 łyżeczka
» mąka pszenna – 2 szklanki
» kakao – 3 łyżki

*Powyższe składniki muszą mieć temperaturę pokojową

Krem
» cukier puder – 4 łyżki
» zimna śmietanka 36% – 400 g
» zimny serek mascarpone – 500 g
» tarta gorzka czekolada – 70 g

Dodatkowo:
» banany – 5 sztuk

Wykonane:
Jajka, mleko, olej, cukier i kakao miksujemy na wolnych obrotach. Gdy otrzymamy jednolitą masę, kończymy mieszać. W osobnym pojemniku łączymy sypkie produkty: mąkę, proszek i sodę, a potem porcjami dodajemy do zmiksowanej masy, krótko łączymy. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 18 cm x 28 cm i wstawiamy do piekarnika. W temperaturze 160℃ pieczemy je przez ok. 40 minut (aż patyczek będzie suchy), odstawiamy do wystygnięcia.

Wypiek kroimy na dwa blaty identycznej grubości i z jednego spodu usuwamy ok. 1 centymetr ciasta (bliżej środka; krawędzie mogą być wyższe).

Cały spód ponczujemy cytryną połączoną z przegotowaną wodą.

Obieramy banany, skrapiamy je sokiem z cytryny, a potem umieszczamy na cieście (w całości). Jeśli wystają albo gdzieś ich brakuje, to kroimy je na wymiar.

Na krem: mascarpone, śmietankę i cukier puder ubijamy w misce na gładką masę. W międzyczasie dodajemy startą czekoladę. Krem rozprowadzamy na bananach, starając się uzupełnić wszystkie puste miejsca.

Potem miksujemy resztki kakaowego ciasto i starannie oprószamy cały wierzch deseru, tworząc kopczyk. Wkładamy go do chłodziarki, a po kilku godzinach możemy wypiek kroić i podawać.

Polecamy: Użyj do pierogów zamiast twarogu. Lepszych nie zjesz nawet u babci

Zobacz również