FoodPedia.plPrzepisyDrożdżówki z truskawkami to u mnie przebój czerwca. Zachwycają smakiem

Drożdżówki z truskawkami to u mnie przebój czerwca. Zachwycają smakiem

drożdżówki z truskawkami
fot. screen Youtube / Schnell Lecker Schön

Sezon na drożdżówki ze świeżymi owocami już się rozpoczął. Gotowe wypieki w cukierniach czy sklepach spożywczych kuszą nas swym zapachem i wyglądem do tego stopnia, że decydujemy się je kupić. Jednak nie trzeba ograniczać się jedynie do 1-3 sztuk. Całą blachę drożdżowych bułeczek z truskawkami i kruszonką możesz upiec sam w domowym zaciszu. Z tego przepisu wychodzą tak dobre, że pochwaliłaby je każda babcia.

Truskawki pasują świetnie ciast, deserów i innych przekąsek. Klasycznymi jagodziankami można się znudzić, ale drożdżówkami truskawkowymi z kruszonką, nigdy. Nęcą wyglądem i wyśmienicie smakują, a ich przygotowanie to łatwizna.
Jeśli tęsknisz za wypiekami, które pachną latem, ten przepis jest dla ciebie.

Przepis na drożdżówki z truskawkami

Lista składników:
Ciasto:
» 1 szklanka letniego mleka,
» pół szklanki cukru,
» 20 g świeżych drożdży,
» szczypta soli,
» 500 g mąki pszennej,
» jajko,
» ćwierć kostki masła.

Nadzienie:
» 500 g truskawek.

Kruszonka:
» 1/2 szklanki mąki pszennej,
» 2 łyżki cukru,
» 3 łyżki masła.

Sposób wykonania:
Zaczyn: wlewamy do naczynia mleko, wkruszamy drożdże, wsypujemy 1 łyżkę cukru i 5 łyżek mąki, odstawiamy na 15 minut.

Resztę mąki przesiewamy do naczynia, dodajemy pozostały cukier i sól, łączymy. Kolej na masło, jajko i rozczyn drożdżowy – po ich dodaniu wyrabiamy wszystko na zwarte, gładkie, sprężyste ciasto. Odstawiamy je na 60 minut, aby podrosło.

Kruszonka: w naczyniu umieszczamy mąkę, masło i cukier, łączymy i rozcieramy składniki na grudki. Chłodzimy.

Truskawki płuczemy, suszymy i odszypułkowujemy. Z ciasta wycinamy okrągłe części i kładziemy je na blacie oprószonym mąką, tak by się wzajemnie nie dotykały. Odstawiamy drożdżówki do wyrośnięcia. Po 15 minutach w każdej robimy dołek, wypełniamy go owocami i posypujemy kruszonką. Pieczemy deser w temperaturze 180℃ przez ok. 20 minut, aż się zezłoci.

Polecamy: Szybkie ciasto z truskawkami skrada serca. Jedna blacha to za mało

Zobacz również