FoodPedia.plPrzepisyTe gołąbki sprawdzają się u mnie od lat. Wersja fit zniewala smakiem

Te gołąbki sprawdzają się u mnie od lat. Wersja fit zniewala smakiem

gołąbki
fot. screen Youtube / @МоиРецепты-ж2и

Gołąbki to tradycyjna potrawa składająca się z kapusty i farszu mięsnego. Głębi smaku nadaje im sos pomidorowy. Idealnie sprawdzają się na rodzinny obiad na co dzień i od święta. Gołąbki kochają wszystkie pokolenia – a w Polsce są już kultowe. Każda gospodyni ma swój własny patent na przyrządzanie tej potrawy. Odmiana kapusty, składniki nadzienia, przyprawy i rodzaj sosu mogą się zmieniać, zależnie od gustu. Tę wersję gołąbków polecamy wszystkim mięsożercom, jak i zwolennikom zdrowszej i lżejszej kuchni. Fit gołąbki z mięsem drobiowym zawładną twoją kuchnią i będziesz je robić na okrągło.

Fit gołąbki nie idą w boczki. Posmakują każdemu

Odsłona light kultowej potrawy jest podobna do tej klasycznej. Z tą różnicą, że mięso wieprzowe wymieniono na chudszego indyka, a zamiast białego, oczyszczonego ryżu użyto brązowego ryżu bogatego w błonnik pokarmowy i składniki mineralne. Poniższa receptura na gołąbki to bogactwo smaku i zdrowia!

Przepis na fit gołąbki w sosie pomidorowym

Składniki:
1 mała główka kapusty,
1,5 szklanki brązowego ryżu + 3 szklanki wody,
500 g mielonego mięsa z indyka,
2 liście laurowe,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
2-3 ziela angielskie,
pieprz i sól do smaku,
1 łyżeczka majeranku,
1 szklanka wody,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
3 pomidory,
1 łyżeczka oliwy z oliwek.

Wykonanie:
Ryż wrzucamy na osolony wrzątek, przykrywamy i gotujemy na małej mocy ognia, aż wciągnie wodę, studzimy.

Mielone mięso łączymy z majerankiem, pieprzem, solą, papryką w proszku i chłodnym ryżem.

Z kapusty odkrawamy głąb. Liście gotujemy chwilę we wrzątku. Gdy będą sprężyste, odrywamy je i gotujemy ten sam sposób następne liście.

Na każdy sparzony liść umieszczamy trochę nadzienia i zawijamy, a potem gołąbki układamy w formie do zapiekania.

Dodajemy wodę, liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika, pieczemy gołąbki przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Przyrządzamy sos. Pomidory miksujemy z koncentratem, dodajemy pieprz i sól do smaku. Gdy gołąbki się podpieką, zalewamy je pomidorowym sosem i pieczemy jeszcze pół godziny (lub trochę krócej). Gołąbki podajemy z ulubionymi dodatkami.

Polecamy ten przepis na lekką surówkę z kapusty pekińskiej.

Zobacz również