Tę surówkę z kapusty pekińskiej robię 3x w tygodniu. Lepszej nie jadłam

krojenie kapusty pekińskiej
fot. screen Youtube / @nutzlichesmenu

Ta odsłona surówki z kapusty pekińskiej jest jedną z najbardziej udanych. Zawiera różnorodne składniki, które świetnie do siebie pasują, tworząc kompozycję idealną. Bukiet ten oczaruje smakiem każdego, kto go spróbuje. Chrupie jak trzeba, jest soczysty i dietetyczny. Zamiast tłustej śmietany czy majonezu użyto lekkiego i kremowego jogurtu naturalnego. Z nim przystawka także smakuje bosko. Sprawdź przepis na multiwitaminową surówkę z kapusty pekińskiej, tuńczyka i jabłka.

Sałatkę robi się energicznie i doskonale sprawdzi się jako coś lekkiego na ząb. Podaj ją na lunch lub do obiadu złożonego z kotleta i ziemniaków. Wszak pełnowartościowy posiłek nie istnieje bez dobrej surówki. Ta jest wyjątkowa. Składa się z soczystej kapusty pekińskiej, tuńczyka z puszki, jabłka, cebuli, czosnku i przypraw. Smakuje jeszcze lepiej w towarzystwie sosu, a dokładniej – jogurtu naturalnego.

Każdy z tych składników z pewnością masz w kuchni, a jeśli nie, udaj się na małe zakupy do sklepu. Produkty są łatwo dostępne i niedrogie. Kluczowe, by nie pominąć żadnego z nich, bo tylko w komplecie sałatka smakuje po mistrzowsku.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

Składniki:
1 jabłko
1 kapusta pekińska
pieprz i sól
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
200 g tuńczyka w puszce
200 g jogurtu naturalnego

Wykonanie:
Zaczynany od umycia kapusty. Dzielimy ją na dwie równe części, a potem kroimy w cienkie paski i wrzucamy do naczynia.

Płuczemy jabłko i kroimy je w kosteczkę, a cebulę obieramy i siekamy w drobne piórka. Obydwa składniki przekładamy do naczynia.

Dorzucamy przeciśnięty czosnek i tuńczyka odsączonego z zalewy. Doprawiamy solą, pieprzem i starannie wszystko mieszamy. Sałatkę zalewamy jogurtem i znów mieszamy. Podajemy np. do obiadu.