Szybka wiosenna zupa na obiad. Garnek pyszności za grosze

zupa warzywna
fot. screen Youtube / Frühstück mit Adelina Kocht

Zupy warto jeść jak najczęściej. Łatwo się je robi, są sycące i jednocześnie dietetyczne. Jednak najważniejsze, że zawsze wszystkim smakują i są zdrowe, zwłaszcza jeśli gotujemy je z dużą ilością kolorowych warzyw. Dzisiejszy przepis na wiosenną zupę jest dla każdego. To ideał, na który warto się skusić o każdej porze dnia. Ci, którzy już przetestowali tę wersję specjału, byli mile zaskoczeni efektem. Twierdzą, że bulion może śmiało konkurować z rosołem. I nawet go przebija, bo powstaje zdecydowanie szybciej. Wystarczy chwila krojenia i trochę gotowania, a wyśmienita zupa pełna różnorodnych składników może trafić na talerze i cieszyć podniebienia całej rodziny.

Kolorowa zupa, która rozpieszcza kubki smakowe

Spraw, by wiosna zaczęła się rozkręcać nie tylko w twoim ogrodzie, ale i w kuchni. Różnego rodzaju warzywa są zdrowe i jeśli w zupie pływa ich dużo, wtedy potrawa prezentuje się weselej i smakuje o niebo lepiej. W tym przepisie użyj kalafiora, marchewki, ziemniaków, cebuli i zielonego groszku. Kompozycja to jedna z najbardziej udanych.

Przepis na wiosenną zupę pełną warzyw

Składniki:
pół szklanki mrożonego groszku
2 marchewki
3 ziemniaki
1 cebula
1 kalafior
3 liście laurowe
sól i pieprz w ziarnach
2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób wykonania:
Ziemniaki kroimy w kostkę, przekładamy do garnka z osoloną wodą, a gdy się zagotują, wrzucamy posiekaną marchew. Kalafiora dzielimy na różyczki i dorzucamy do reszty jarzyn wraz z pokrojoną cebulą, a także oliwą. Dodajemy sól i czarny pieprz (kilka kulek), mieszamy zupę w naczyniu, przykrywamy i gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną. Danie wykładamy na talerze, posypujemy siekanym koperkiem bądź natką pietruszki i serwujemy.

Podziel się: