FoodPedia.plPrzepisyBiorę 3 jabłka i 3 jajka. Piekę ciasto lepsze i prostsze od...

Biorę 3 jabłka i 3 jajka. Piekę ciasto lepsze i prostsze od szarlotki

ciasto z jabłkami
fot. screen Youtube / Baking Apple

Ta mistrzowska receptura na deser z 3 jajek i 3 jabłek jest mało skomplikowana i błyskawiczna. Najbardziej powinny z niej skorzystać te osoby, które chcą dobrze zjeść, a nie chcą napracować się w kuchni. Ciasto upieczesz z kilku powszechnie dostępnych produktów spożywczych, które w sklepie kosztują tyle, co nic. Być może wszystkie z nich masz już w kuchni, więc nie będziesz musiał się nigdzie po nie fatygować. Puszysty, pachnący i przepyszny wypiek z pewnością doceni twoja rodzina. Wystarczy tak niewiele, aby delektować się jego smakiem. Zajrzyj do przepisu i zrób swoim bliskim słodką niespodziankę.

Z 4 składników upieczesz najlepsze ciasto pod słońcem

Do deseru potrzebujesz jabłek i to nie byle jakich. Idealnie sprawdzą się odmiany lekko kwaskowate (np. antonówka). Fani bardzo słodkich ciast mogą sięgnąć po słodsze gatunki owoców, np. gloster czy prince. Reszta składników do przygotowania ciasta to jajka, mąka i cukier. Jeśli chcesz, to możesz dodać do niego swoje ulubione dodatki, np. orzechy, wanilię, cynamon, rodzynki czy wiórki kokosowe. Ciasto będzie bogatsze.

Przepis na proste i puszyste ciasto z jabłkami

Lista składników:
3 jajka
3 jabłka
150 g mąki
200 g cukru

Wykonanie:
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Wycinamy gniazda nasienne i kroimy miąższ w niedużą kostkę. Jeśli skropimy go sokiem z cytryny, zachowa apetyczny kolor.

W sporym naczyniu ucieramy jajka z dodatkiem cukru na gęstą i jasną masę. Ubitą masę wzbogacamy o mąkę, dodając ją po trochu, lekko mieszając.

Wrzucamy kawałki owoców i mieszamy ciasto łyżką. Przekładamy je do blachy o średnicy ok. 24 cm wyścielonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika. W temperaturze 180°C pieczemy deser przez ok. 40-50 minut, aż się zezłoci (do tzw. suchego patyczka). Wyjmujemy i podajemy, Smacznego.

Reklama
Zobacz również
Reklama