Biorę serek i cukinię. Od tygodnia robię tylko taki obiad
Wiosną i latem aktywnie spędzamy czas na dworze, bo pogoda dopisuje, a nam nie chce się siedzieć w domu. Wtedy też częściej sięgamy po sezonowe owoce i warzywa, tworząc z nich lżejsze dania. Ponieważ nie chcemy stać w kuchni przez pół dnia, szukamy błyskawicznych przepisów. Jeśli akurat rozmyślasz, co przygotować na obiad, mamy doskonały pomysł. Weź cukinię, biały ser i jeszcze kilka innych dodatków, wyczarujesz z nich sycący i smakowity posiłek dla całej rodziny.
Cukinia to niskokaloryczne i zdrowe warzywo, które w kuchni wykorzystasz na setki sposobów. Zrobisz z niej zapiekankę, placki, wytrawne muffinki, a nawet spaghetti. Tym razem zielone warzywo połącz z twarogiem, makaronem i kilkoma innymi dodatkami. Tanim kosztem powstanie pyszny posiłek, który zadowoli kubki smakowe wszystkich domowników.
Sprawdź, czy masz w kuchni wszystkie niezbędne składniki z poniższej listy. Jeśli tak, to możesz zaczynać.
Przepis na potrawę z cukinii, serka i makaronu
Lista składników:
około 1 kg cukinii,
400 g makaronu tagliatelle,
2 opak. serka śmietankowego (np. Philadelphia),
2 ząbki czosnku,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sok z cytryny,
sól i pieprz,
garść świeżej bazylii,
parmezan.
Wykonanie:
Nastaw wodę na makaron. Wlej przynajmniej 4 litry do garnka, a gdy się zagotuje, wsyp sól i umieść makaron. Gotuj go wg wskazówek na paczce – kluski mają być al dente. Później odlej ok. 150 ml wody z gotowania, bo przyda się na potem. Makaron odsącz z pozostałego płynu i odstaw.
Opłucz i osusz cukinię, a potem zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Rozgrzej sporą patelnię, wlej na nią oliwę, a potem wrzuć cukinię. Smaż przez moment i bez przerwy mieszaj, a gdy się zeszkli, dorzuć drobno pokrojony czosnek i wymieszaj. Ta obróbka cieplna powinna trwać około kwadrans.
Następnie na patelnię przełóż serek, pokrojoną bazylię i makaron, dodaj jeszcze składniki płynne, czyli sok z cytryny, 150 ml wody spod gotowania klusek. Wymieszaj wszystko, dodaj pieprz i sól do smaku. Potrawę na talerzu posyp startym parmezanem i serwuj.