Ciasto Malinowa chmurka. Ulepszyłam przepis i robię ją 3x szybciej

ciasto malinowa chmurka
fot. screen Youtube / @Olga_Shobytinskay‧

Ciasto bez pieczenia z owocami jest lekkie jak chmurka i pysznie smakuje. Zatem nazwa doskonale odzwierciedla jego naturę. Deser przygotujesz w szybkim czasie i równie szybko zniknie z blaszki. Rozpływa się w ustach i orzeźwia lepiej niż lody. Podaj go na przyjęciu, a każdy z gości będzie prosił cię przepis.

Ciasto tak dobre, że ciężko się oprzeć

Każdy ma czasem ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego. Gdy lodówka świeci pustkami, a my nie chcemy sięgać po ciastka czy batoniki, wtedy jednym najrozsądniejszym wyjściem z sytuacji jest zrobienie czegoś na szybko, na przykład ciasta bez pieczenia.

Co powiesz na malinową chmurkę? Brzmi ciekawie. Sama nazwa to dopiero początek. Gdy spróbujesz tego smakołyku, będziesz oczarowany jego kremową konsystencją, owocową nutą i delikatnym słodkim smakiem. Deser jest naszpikowany samymi pysznościami. Pełno w nim różowych malin, bez i płatków migdałów.

Przepis na ciasto malinowa chmurka bez pieczenia

Składniki:
1 paczka podłużnych biszkoptów
1 paczka płatków migdałowych
1 paczka bez
2 łyżeczki żelatyny
3 galaretki malinowe
pół kg malin świeżych bądź mrożonych
1 paczka Śmietan- fix
2 łyżki cukru pudru
2 szklanki śmietany 30%
¾ litra gorącej wody

Przygotowanie:
Roztapiamy galaretki w gorącej wodzie, studzimy. Do żelatyny wlewamy 2 łyżki wody, mieszamy do rozpuszczenia i odkładamy. Na dnie formy umieszczamy biszkopty. Kruszymy bezy i łączymy je z migdałami.

Schłodzoną śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i fixem na gęstą pianę. Przekładamy żelatynę i znów mieszamy robotem.

Krem rozprowadzamy na ciastkach w blaszce, wkładamy na kilkanaście minut do chłodziarki. Później wylewamy na placek galaretki połączone z malinami. Deser ponownie chłodzimy, ale tym razem przez pół godziny.

Po tym czasie wyciągamy formę z chłodziarki i powierzchnię posypujemy bezami i migdałami. Gotowe ciasto kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego.

Podziel się: