Zaledwie kilka składników i chwila miksowania dzieli cię od stworzenia łatwego i niesamowicie smacznego deseru o konsystencji pianki. Powstaje bez pieczenia i mało przy nim pracy. Zamiast tłustego mascarpone czy śmietanki, użyjesz lżejszego skyra. Taki piankowy deser jedzony z umiarem nie idzie w boczki.
Kawa w najlepszej postaci. Słodka pianka kawowa czaruje smakiem i wyglądem
Pianka kawowa przypomina słynne ptasie mleczko, ale nawiasem mówiąc, jest od niego zdecydowanie lepsza. Nie zawiera lawiny cukru czy sztucznych dodatków, tylko same proste składniki. Jest ich dokładnie pięć, a bazowy to serek skyr. Dosłodzony cukrem smakuje jak deser, a wzbogacony o żelatynę – twardnieje i można go pokroić nożem na kawałki. Smaku (i koloru) całości nadaje kawa rozpuszczalna. Dzięki gorzkiej czekoladzie pianki rozpływają się w ustach. Są miękkie, lekkie i tak smakowite, że nie można powstrzymać się przed zjedzeniem kolejnej porcji.
Jak zrobić pianki kawowe? Przepis krok po kroku
Lista składników:
– 150 g serka skyr naturalnego (1 kubek),
– 1/2 płaskiej łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
– 1 łyżka żelatyny,
– 3 łyżki cukru,
– 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.
Sposób wykonania:
Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach chłodnej wody – po wymieszaniu nie powinno być w niej grudek. Wstaw ją do kuchenki mikrofalowej i chwilę podgrzewaj, ale nie zagotuj jej! Żelatynę ostudź.
W naczyniu utrzyj skyr z cukrem na puch, dodaj kawę i chłodną żelatynę, mieszaj na jednolitą masę. Umieść ją w prostokątnym pojemniku, wygładź i wstaw do chłodziarki – pianka powinna stwardnieć.
Czekoladę rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
Wyciągnij piankę z lodówki, potnij na kwadraty czy prostokąty i oblej czekoladą. Znów wstaw je do chłodziarki na 1-2 godziny, aby polewa stężała.