
Nie każdy ma ochotę, żeby piec złożone ciasta, wymagające wielu składników i cierpliwości. Z przepisów na takie wypieki oczywiście warto korzystać, ale od czasu do czasu można też testować prostsze desery, które są równie elokwentne i hipnotyzują smakiem. Ciasto łaciate ślicznie wygląda i jest wybitne w każdym kęsie. Przy nim na długo zapomnisz o innych wypiekach, bo ten uzależnia.
To szybkie, proste i wyśmienite ciasto będzie idealnym towarzyszem popołudniowej kawy czy herbaty
W przepisie na ciasto łaciate nie ma żadnych sekretnych składników czy magicznych sztuczek. Chwila pracy w kuchni wystarczy, by mieć całą blachę domowego ciasta lepszego niż z cukierni.
Czytaj też: Wlej do racuchów 500 ml. Bosko wyrosną na patelni
Przepis na ciasto łaciate
Składniki:
1,5 szklanki cukru
1 torebka cukru waniliowego
6 jajek
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki oleju
2-3 łyżki kakao
pół szklanki wody
Sposób wykonania:
Krok 1. Oddziel żółtka od białek.
Krok 2. Białka ubij na sztywno, wsyp cukier i cukier waniliowy. Dodaj żółtka, obydwie mąki zmieszane z proszkiem, a także olej i wodę – wymieszaj na jednolite i gładkie ciasto.
Krok 3. Część ciasta przełóż do sporej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4. Do reszty masy dodaj kakao i 2 łyżki wody. Połącz i rozprowadź na cieście w blaszce.
Krok 5. Deser wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180℃ i piecz przez około 40 minut – do suchego patyczka.
Krok 6. Po upieczeniu ciasto wyjmij z pieca i chwilę ostudź. Krój na kawałki i częstuj się.
Polecamy też przepis na ciasto Staruszek i szarlotkę 3 szklanki