Przepis na ciasto „Makowe Szaleństwo” od znanej blogerki kulinarnej Heni Foks bije na głowę wiele innych słodkości przyrządzanych z okazji świąt Bożego Narodzenia. Pieczenie makowców czy serników to polska tradycja i wiele osób nie wyobraża sobie bez nich świętowania. Warto zrobić miejsce na jeszcze jedno ciasto – to z przepisu Heni Foks jest po prostu obłędne. Łączy w sobie kilka smaków i dzięki temu nie jest nudne. Zachwyca łatwością wykonania, efektem wizualnym i smakowym. Na pewno zrobisz nim wrażenie na gościach. Sprawdź pyszny przepis na ciasto makowe z kremem, brzoskwiniami i galaretką.
Jak już zostało wspomniane, ciasto z przepisu Heni łączy w sobie kilka smaków. Fundamentem jest ciasto makowo-kokosowe – jedyna warstwa, którą musisz upiec w piekarniku. Na nim spoczywa kremowa masa, którą robi się niemal tak samo jak standardowy budyń. Kolejnym elementem wypieku są słodkie brzoskwinie i lekko kwaśna żurawina, otoczone galaretką.
Przepis na ciasto „Makowe Szaleństwo”
Składniki:
Spód makowy:
1 szklanka mielonego maku
5 białek
¾ szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem:
1 budyń waniliowy
¾ szklanki cukru
1,5 szklanki mleka
200 g masła
porządna garść suszonej żurawiny
5 połówek brzoskwiń
Galaretka:
3 szklanki wrzątku
2 galaretki (np. pomarańczowe, brzoskwiniowe)
Sposób wykonania:
Ubij białka z cukrem i solą, wsyp mąkę, mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, miksuj, a potem przełóż masę do blachy (17×27 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz w temp. 170°C przez 45 minut.
Na krem: Zagotuj w misce szklankę mleka, a w reszcie rozpuść budyń (40 g), osłodź cukrem, zamieszaj. Przelej na gotujące się mleko i mieszaj na gesty krem. Ostudź. Miękkie masło ucieraj i etapami przekładaj zimny budyń, po każdej dodanej porcji miksuj.
Rozpuść galaretki we wrzącej wodzie. Brzoskwinie pokrój w ćwiartki. Masę budyniową równo rozsmaruj na upieczonym, zimnym spodzie makowym. Umieszczaj na całej powierzchni cząstki owoców oraz żurawinę. Zalej wszystko zastygającą, ale jeszcze płynną galaretką i włóż deser do chłodziarki na kilka godzin, aby wszystkie warstwy lepiej się utrwaliły. Potem możesz kroić wypiek na kawałki i podawać. Smacznego.