Ciasto Orchidea to prawdziwa gratka dla smakoszy. Kakaowy biszkopt znakomicie harmonizuje z delikatnym kremem śmietankowym, a smaku całej kompozycji nadaje polewa czekoladowa. Każdy, kto lubi polskie ciasta, powinien spróbować Orchidei. Sprawdź przepis na ten smakołyk.
Receptura na ciasto Orchidea – wbrew pozorom – nie wymaga kilkugodzinnego stania przy garnkach. Aby stworzyć wypiek na miarę wykwalifikowanego cukiernika, nie musisz mieć wybitnego talentu kulinarnego. Ciasto Orchidea jest prostym przekładańcem, o czym zaraz się przekonasz.
Przepis na ciasto Orchidea
Składniki:
Biszkopt:
2/3 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki ciemnego kakao
Masa śmietankowa:
2 galaretki (czerwona + zielona) na pół litra wody każda
250 g serka mascarpone
660 ml śmietanki 30%
Poncz:
sok z 1 cytryny
pół szklanki przegotowanej, letniej wody
4 łyżki spirytusu (można pominąć)
Polewa:
50 g czekolady mlecznej
50 g masła
Przygotowanie:
Ubijamy białka na sztywno, wsypujemy cukier i mieszamy robotem, aż się rozpuści. Dodajemy etapami żółtka i przez chwilę ucieramy. Mąkę z kakao przesiewamy do ciasta i mieszamy. Masę przelewamy do formy (24×24 cm) pokrytej pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez 15 minut. Wyciągamy formę z ciastem, upuszczamy z bezpiecznej wysokości na blat i znów pieczemy, ale tylko przez 2-3 minuty. Biszkopt wyciągamy z pieca i studzimy.
Obie galaretki roztapiamy w 1 litrze wrzątku (każda w 0.5 l wody), mieszamy i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do niej mascarpone i przez chwilę mieszamy. Krem dzielimy na 2 równe porcje. Do pierwszej dajemy galaretkę zieloną, a do drugiej – czerwoną. Mieszamy jedną i drugą.
Biszkopt przekrawamy wzdłuż na 2 części.
Robimy poncz: łączymy sok z wodą i spirytusem, a potem nasączamy jeden blat ciasta i umieszczamy masę różową. Przykrywamy drugim biszkoptem i go też ponczujemy, a potem smarujemy masą z dodatkiem zielonej galaretki.
Na polewę: roztapiamy masło, wrzucamy czekoladę i mieszamy do połączenia. Polewę studzimy, a potem oblewamy nią wypiek. Chłodzimy przez co najmniej kilka godzin i podajemy.
Polecamy również przepis na niecodzienne rurki z kremem