
Pani Walewska to jeden z tych wypieków, o których nie sposób zapomnieć. Wyparło go mnóstwo nowych, ulepszonych deserów, ale gdy ląduje na stole, deklasuje konkurencję. Wszyscy od razu sięgają po łyżeczki, a ciasto znika ze stołu w mgnieniu oka. Warto przygotować „Pychotkę” na specjalną okazję lub bez okazji. Przepis jest prosty i zawsze się udaje.
Pani Walewska od lat wiedzie prym na rodzinnych uroczystościach. Nic dziwnego – smakowity przekładaniec łączy w sobie to, co lubimy najbardziej: kruche ciasto, lekką bezę i aksamitny krem. Lekko kwaśny dżem owocowy umiejętnie gasi słodycz wypieku.
Przepis na ciasto Pani Walewska
Składniki na ciasto:
» 6 żółtek,
» pół kg mąki pszennej,
» pół szklanki cukru pudru,
» 200 g masła,
» 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
» pół łyżki śmietany,
» 1 łyżka cukru waniliowego.
Beza:
» 1,5 szklanki cukru pudru,
» 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
» 8 białek,
» 140 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów w płatkach.
Krem budyniowy:
» 2 żółtka,
» 15 g cukru waniliowego,
» 2 łyżki mąki pszennej,
» 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
» 200 g masła,
» 2 szklanki mleka,
» 3 łyżki cukru.
Dodatkowo:
400 g dżemu z czarnej porzeczki.
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i dzielimy na pół. Jedną częścią wylepiamy dno formy (22×33 cm) wyłożonej pergaminem.
Z drugą częścią ciasta postępujemy identycznie. Oba placki smarujemy konfiturą porzeczkową i pieczemy w temp. 175°C przez 20 min.
Na bezę: białka ubijamy na sztywną pianę, a tuż przed końcem wsypujemy stopniowo
cukier puder, a później skrobię ziemniaczaną. Pianę dzielimy na pół.
Blaty wyciągamy z pieca i oba smarujemy ubitymi białkami, a potem posypujemy orzechami/migdałami. Pieczemy placki w 150°C przez 20 minut. Studzimy.
Na krem budyniowy: szklankę mleka zagotowujemy z cukrami w rondelku. Resztę mleka łączymy z mąką i żółtkami, a potem przelewamy do gorącego mleka i mieszamy na gesty krem.
Ucieramy miękkie masło i partiami przekładamy do niego zimny budyń, nieustannie ucierając. Budyń wykładamy na jeden placek, kładziemy na niego drugi i delikatnie przyciskamy. Ciasto Pani Walewska powinno się schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Polecamy też przepis na ciasto Aniołek