Ciasto z brzoskwiami robię w mig. Wszyscy zawsze chcą dokładki

ciasto z brzoskwiniami
fot. screen Youtube / koch dir was

Korzystajmy z sezonu na brzoskwinie. Do wielu potraw pasują jak ulał, zwłaszcza tych przyrządzanych na słodko. Torty, ciasta ucierane czy deserki w pucharkach będą jeszcze lepsze, gdy dodasz do nich soczyste owoce. Ten przepis na ciasto z brzoskwiniami warto otworzyć jeszcze tego lata. Gdy za godzinę wujkowie czy teściowie wpadną z wizytą, a ty nie wiesz, co im podać, receptura będzie twoim ratunkiem. Delikatne jak piórko ciasto z owocową wkładką to spełnienie marzeń każdego smakosza. Placek powstaje od ręki, więc nim goście zapukają do drzwi, wypiek będzie już na nich czekać.

Przepisy na błyskawiczne ciasta powinien znać każdy, kto często przyjmuje gości lub sam kocha tego typu wypieki. Wcale nie są tłuste i mocno słodkie. Świetnie pasują do kawy i plotek. Wszystkie produkty spożywcze do przygotowania deseru raczej każdy ma w szafce kuchennej, więc nie będzie trzeba specjalnie wybierać się do sklepu po dodatkowe zakupy lub pożyczać cukru czy proszku do pieczenia od sąsiada. Poznaj przepis na ciasto z brzoskwiniami.

Letnie ciasto jogurtowe z brzoskwiniami. Jak je przygotować?

Składniki:
125 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
200 g mąki pszennej (+ do posypania formy)
75 ml oleju rzepakowego
2 brzoskwinie
90 g drobnego cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli ekstraktu waniliowego
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Płuczemy brzoskwinie i wyciągamy z nich pestki, nie musimy ich koniecznie obierać. Miąższ kroimy.

W naczyniu ubijamy jajka (w temp. pokojowej) z cukrem i wanilią – ustawiamy niewielkie obroty miksera (cukier musi się roztopić). Wlewamy do mieszanki jogurt (w temp. pokojowej) i olej, mieszamy.

W oddzielnej misce łączymy mąkę z sodą i proszkiem, a potem przesiewamy wszystko do drugiej masy i przez chwilę mieszamy.

Tortownicę o śr. 24 cm smarujemy w środku tłuszczem i posypujemy mąką, a następnie przekładamy do niej przygotowane ciasto. Wierzch wygładzamy i umieszczamy na nim brzoskwinie, delikatnie je wtłaczając do wnętrza.

Deser pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 40-50 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy jest gotowe). Wypiek studzimy, ozdabiamy cukrem pudrem i kroimy na kawałki, smacznego.

Podziel się: