Co roku czekam na śliwki, by upiec ciasto jogurtowe. Zawsze się udaje

ciasto jogurtowe ze śliwkami
fot. screen Youtube / My Fancy Baking

Ciasto jogurtowe to jeden z najlepszych i najlżejszych wypieków, jaki można przygotować dla siebie i bliskich. Nie zawiera margaryny ani masła. Soczystości i smaku nadają deserowi sezonowe owoce. Akurat tutaj rządzą śliwki. One doskonale pasują do ciast ucieranych. Przepis na bardzo prosty, więc każdy poradzi sobie bez problemu.

Co lepsze do ciasta, margaryna czy masło? Ta pierwsza często zawiera utwardzone tłuszcze trans i chemiczne substancje szkodliwe dla zdrowia. Masło wcale nie jest lepsze. Mimo że nie ma w nim chemii, to potrafi podnosić cholesterol, na co szczególnie muszą uważać osoby z miażdżycą. Czy to oznacza, że trzeba zupełnie zrezygnować z pieczenia ciast? Absolutnie nie! Wystarczy używać do ich przygotowania dobrych składników. Czytanie etykiet i umiar w spożyciu to podstawa. A ciasto bez tych obu tłuszczów udaje się znakomicie i smakuje pierwszorzędnie. Olej roślinny to świetna alternatywa dla margaryny i masła w poniższym smakołyku.

Przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
pół kilograma świeżych śliwek
1 szklanka jogurtu naturalnego
pół szklanki oleju
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Płuczemy i osuszamy śliwki. Wszystkie po kolei kroimy na połówki i wyjmujemy pestkę.

Na ciasto: łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu ucieramy jajka na puszystą masę, a potem przekładamy oba cukry i nadal miksujemy, aż zwiększą objętość. Nie przerywając mieszania, dodajemy sukcesywnie jogurt i olej. Ucieramy na jednolitą masę i dodajemy do niej sypkie składniki, krótko mieszajmy.

W sporej, prostokątnej blaszce kładziemy na dnie pergamin i przekładamy do niej przygotowaną masę, wygładzamy wierzch i umieszczamy na nim owoce, skórką do ciasta. Deser wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez 50 minut, a potem dekorujemy go cukrem pudrem i podajemy.