Ciasto drożdżowe jest cenione za unikalny smak oraz delikatną i puszystą strukturę. Wbrew pozorom jest łatwe do zrobienia, a dobra receptura na ten wypiek to skarb w każdej kuchni. Skorzystaj z tej poniższej, a sukces masz jak w banku. Drożdżówka wyjdzie miękka, puszysta i wilgotna, gdy uwzględnisz w przepisie jeszcze 1 składnik.
Poznaj sekret wilgotnego ciasta drożdżowego
Ciasto drożdżowe pozostanie wilgotne i świeże na długo, gdy dodasz do niego trochę tłuszczu. Może nim być masło, ale równie dobrze sprawdzi się olej roślinny. Dzięki temu składnikowi ciasto nie wyschnie zbyt mocno podczas pieczenia i pozostanie miękkie. Tłuszcz dodaj pod koniec zagniatania.
Przepis na ciasto drożdżowe
Składniki:
▫︎ 2 jajka,
▫︎ pół kg mąki pszennej,
▫︎ 200 ml mleka,
▫︎ 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych),
▫︎ 100 g cukru,
▫︎ odrobina soli,
▫︎ 100 g masła,
▫︎ dodatki: rodzynki, skórka cytrynowa lub wanilia (można pominąć).
*Z jajkami nie można przesadzać. Zbyt duża ilość obciąży ciasto. Dwie sztuki powinny wystarczyć. Masa będzie sprężysta i smaczna.
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzewamy, roztapiamy w nim łyżeczkę cukru i drożdże. Wsypujemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
W sporym naczyniu umieszczamy przesianą mąkę, sól, cukier i rozczyn. Później dodajemy jajka i płynne masło w temp. pokojowej. Zagniatamy składniki rękoma przez ok. 10 minut na gładkie i sprężyste ciasto. Powinno sprawnie odchodzić od dłoni.
Gdy ciasto wyrośnie, umieszczamy je na stolnicy posypanej mąką i zagniatamy. Tworzymy bochenek i przekładamy go do blaszki, odstawiamy na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy ciasto w temp. 180°C przez 35-45 minut (do suchego patyczka). Wypiek wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Czytaj też: Sekretny składnik do jajecznicy. Będzie jeszcze smaczniejsza