Domowy rosół to pyszne danie na obiad, jak i naturalny lek na wiele chorób. Mięsno-warzywny bulion jest źródłem wielu wartości odżywczych. Rozgrzewa organizm i syci na długo. W kuchni Polaków zazwyczaj rządzi klasyczny rosół z makaronem lub ziemniakami. Jeśli chcesz zaskoczyć wszystkich, zaserwuj zupę z włoskimi passatelli. Te kluseczki są tak dobre, że znikną z talerza jako pierwsze.
Każda gospodyni ma swoją własną, sprawdzoną recepturę na rosół. Niektórzy gotują bulion na samym kurczaku, a inni kombinują z różnymi rodzajami mięsa. Z przyprawami jest podobnie. Jednak w sprawie dodatków do gotowego rosołu, niemal wszyscy są zgodni. Musi nim być makaron. Tym razem też tak będzie. Dzięki włoskim plassatelli twój rosół bardziej posmakuje rodzinie.
Passatelli to włoskie kluseczki składające się z parmezanu, jajek, skórki z cytryny, bułki tartej i przypraw. Robi się je bardzo łatwo. Nie trzeba ich koniecznie podawać z rosołem. Włosi jedzą je polane np. sosem pomidorowym.
Jak przygotować passatelli? Przepis krok po kroku
Składniki:
● 3 jajka,
● 100 g parmezanu,
● 100 bułki tartej,
● sól i czarny pieprz do smaku
● odrobina gałki muszkatołowej,
● skórka z 1 cytryny.
Wykonanie:
Krok 1. Na tarce ścieramy parmezen, wsypujemy do naczynia wraz z bułką tartą. Dodajemy gałkę, pieprz i sól, mieszamy.
Krok 2. Cytrynę sparzamy gorącą wodą i ścieramy skórkę, potem wrzucamy ją do sera i bułki. Dodajemy 3 jajka i mieszamy na jednolite ciasto.
Krok 3. Z ciasta lepimy kulę i odstawiamy na kilkanaście minut. Potem dzielimy ją na małe kawałki i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Odcinamy kluski (długość nie ma znaczenia) i na 15 minut zostawiamy je na blacie. W gorącym rosole gotujemy je przez minutę.
Polecamy też przepis na zupę ogórkową z 1 sekretnym składnikiem.