
Popularnym sposobem na orzeźwienie organizmu się w gorący dzień są lody. Te domowe, są o niebo lepsze od sklepowych Spróbuj przygotować lody samodzielnie w domu, a zakochasz się w ich smaku. To naprawdę nic trudnego i nie musisz mieć nawet specjalnej maszynki. Poznaj posty przepis na pyszne lody truskawkowe.
Lody są letnim hitem i lżejszą alternatywą dla ciasta. Nie musisz wydawać fortuny na kilka gałek lodów w lodziarni – możesz za podobną sumę mieć ich cały pojemnik. Swojskie lody na pewno zjesz ze smakiem, a przepis zostanie z tobą na lata.
Lody ze sklepu często zawierają sztuczne słodziki, barwniki, aromaty i inne wynalazki. W wersji, którą samodzielnie przygotujesz, nie ma żadnej chemii. Miedzy innymi dlatego warto skorzystać z tej receptury na lody. Sezon na truskawki otwarty, więc nie będzie problemu ze znalezieniem świeżych owoców.
Domowe lody truskawkowe. Poznaj prosty przepis
Składniki:
1 szklanka śmietanki kremówki
pół kg świeżych truskawek
1 łyżeczka soku z cytryny
3/4 szklanki cukru
pół szklanki mleka
Wykonanie:
Truskawki myjemy, suszymy i oczyszczamy z szypułek. Kroimy drobnej i blendujemy na gładki mus.
W drugiej misce łączymy mleko z kremówką, sokiem z cytryny i cukrem – ten ostatni powinien się dobrze roztopić. Przekładamy do mlecznej masy mus truskawkowy i precyzyjnie mieszamy.
W tym momencie możemy gotową masę przełożyć do maszynki do lodów. Postępujemy zgodnie z instrukcją producenta.
Jeśli nie mamy specjalnego sprzętu, umieszczamy masę w misce i zamrażamy. Po 1 godzinie zaglądamy do lodów i porządnie mieszamy. Powtarzamy czynność jeszcze 4-6 razy, mieszając je tak co godzinę. Dzięki temu nie osiądą na nich kryształki lodu. Gotowe lody podajemy, np. w wafelku.
Przeczytaj też: Spróbuj ciasta Latte Macchiato. Po 1 kęsie poczujesz się jak w niebie