FoodPedia.plPrzepisyGofry mięciutkie i puszyste. Przepis, który zawsze się udaje

Gofry mięciutkie i puszyste. Przepis, który zawsze się udaje

Gofry mięciutkie
Pixabay

Gofry mięciutkie to wyśmienity deser, dlatego uwielbiany jest przez większość osób. Z dodatkiem owoców i bitej śmietany tworzą obłędne połączenie. 

Szukasz najlepszego przepisu na gofry, które będą lepsze niż z budki? Dobrze trafiłeś, bo nasza receptura jest idealna – gofry wychodzą puszyste, mięciutkie i lekkie jak chmurka. Przepis znajduje się poniżej.

Gofry mięciutkie – najlepszy przepis, który wyjdzie każdemu

Składniki:

› 2 szklanki mąki pszennej
› 2 szklanki mleka
› 1/3 szklanki oleju roślinnego
› 1 łyżeczka proszku do pieczenia
› 2 jajka
› 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Białka oddziel od żółtek, a potem ubij białka na najwyższych obrotach miksera do uzyskania sztywnej pianki. Do żółtek wlej mleko, wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, a na koniec wlej olej i zmiksuj na gładką masę. Dodaj do masy piankę z białek i wymieszaj delikatnie.

Smaż gofry w dobrze nagrzanej gofrownicy – to najważniejsza sprawa, by były chrupiące! Podawaj z bitą śmietanką, owocami i czekoladą. Smacznego!

Reklama
Zobacz również
Reklama