Jeśli masz jogurt i kawę, zrób ten smakołyk. W moim domu to hit

jogurt i kawa rozpuszczalna
fot. screen Youtube / @CreativeclassSARIKA

Często pijesz kawę rozpuszczalną? Jeśli tak, to nie będziesz musiał fatygować się po nią do sklepu spożywczego. Inne składniki do przygotowania rarytasu też powinieneś mieć w domu, bo nie są zbyt wymyślne. Niezbędnym dodatkiem do kawy jest wanilia. Razem stworzą duet na medal. Jogurtowe ciasto kawowe z owocową wkładką to letnia pokusa, która oczaruje podniebienia wszystkich miłośników małej czarnej i nie tylko. Sprawdź przepis na ten smakołyk.

Ponieważ jest to ciasto typu ucieranego, jajka z cukrem będziesz musiał utrzeć na pulchną masę mikserem. Jeśli jednak wolisz inne rozwiązanie, użyj blendera, a struktura gotowej masy usatysfakcjonuje cię nawet bardziej.

W tym przepisie dodajemy do deseru sezonowe owoce, tzn. agrest i borówki, ale jeśli chcesz, to zastąp je np. wiśniami, malinami, jeżynami czy śliwkami. Wybór owoców jest teraz naprawdę szeroki, więc nie musisz się ograniczać wyłącznie do jednego rodzaju.

Dzięki gorzkiej czekoladzie i kruszonce deser będzie smakowitszy, i żaden łasuch nie odmówi sobie dokładki. Powiedz sobie szczerze, czy istnieje lepsza kompozycja niż słodkie ciasto, kawa, owoce i kruszonka? Ten wypiek bije wiele innych na łopatki.

Przepis na ciasto kawowe z dodatkiem owoców

Lista składników:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
330 g jogurtu naturalnego
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
pół szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
100 g agrestu
100 g borówek
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:
80 g mąki
50 g cukru
50 g płatków migdałowych
50 g masła

Wykonanie:
Z 4 składników ręcznie zagniatamy kruszonkę, a potem chłodzimy w lodówce. Możemy ją też wstawić do zamrażalnika.

Mikserem ucieramy jajka z cukrem, ekstraktem i kawą na pulchną masę. W naczyniu łączymy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Wlewamy olej, jogurt i świeżo zmiksowane jajka z cukrem. Mieszamy łyżką na jednolitą masę.

Okrągłą formę wykładamy pergaminem i przelewamy do środka ciasto. Wierzch dekorujemy połówkami agrestu i całymi borówkami. Oprószamy wiórkami ciemnej czekolady i schłodzoną kruszonką. Deser pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez 40 minut. Wyjmujemy i dekorujemy wg uznania np. cukrem pudrem. Smacznego.

Podziel się: