Jedni jedzą go z bułką tartą, a dla innych niepodlegającym dyskusji wyborem jest klasyka smaku, czyli zupa. Tymczasem wachlarz potraw, w których kalafior gra pierwsze skrzypce jest znacznie szerszy. Właśnie z niego powstanie super smaczne danie na obiad. Dodamy do niego jajka i kilka innych składników, otrzymując pełnowartościową i przepyszną zapiekankę, którą z entuzjazmem zje każdy smakosz. Na obiad czy kolację będzie strzałem w dziesiątkę. Poznaj przepis na kalafiora po poselsku.
Monotonny kalafior podsmażony na masełku z bułką tartą to ulubiony przysmak wielu fanów tego warzywa. Tym razem zachęcamy do przeprowadzenia w kuchni drobnego eksperymentu. Przepis na kalafior po poselsku już czeka. Wypróbuj go i ciesz się wyśmienitym daniem w nowym stylu.
Jak zrobić kalafiora po poselsku? Prosty przepis
Składniki:
1 mała cebulka,
4-6 jajek,
600 g różyczek kalafiora,
2-3 łyżki tartego parmezanu lub sera żółtego,
2 łyżki masła bądź oliwy,
1 łyżka pokrojonej pietruszki naciowej,
pieprz i sol do smaku.
Przygotowanie:
Krok 1
Myjemy kalafiora, dzielimy go na mniejsze różyczki i gotujemy je przez 5-6 min w osolonej wrzącej wodzie. Przelewamy warzywo chłodną wodą i dokładnie odsączamy z wody.
Krok 2
Obieramy i siekamy cebulkę, a potem szklimy ją na łyżce tłuszczu. Doprawiamy pieprzem i solą, smażymy, aż się zezłoci.
Krok 3
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą lub masłem i umieszczamy w niej kawałki kalafiora. Obsypujemy cebulką z patelni i pieczemy w piekarniku przez ok. 5-7 minut. Wyciągamy potrawę, wbijamy do środka jajka, najlepiej między luki. Oprószamy z wierzchu startym serem i pieczemy przez kolejne 7-10 minut. Najlepiej, żeby białko się ścięło, a żółtko wciąż było częściowo płynne. Danie wyjmujemy z pieca i dekorujemy pokrojoną zieleniną. Podajemy na ciepło.